Ingrijirea cainilor batrani

Sursa foto: www.vvicrew.com
Daca saptamana trecuta va vorbeam despre ingrijirea pisicilor ajunse la o anumita varsta, acum a sosit si randul cainilor.

Asadar, la fel ca si noi, cainii imbatranesc, aceasta fiind o parte a procesului de viata. Cainii de talie mare se spune ca sunt considerati batrani cand trec de varsta de sapte ani, in timp ce rasele mici se considera ca imbatranesc cand trec de unsprezece – doisprezece ani. In general este adevarat ca durata de viata preconizata pentru rasele de caini de talie mica este mai mare decat rasele de talie mare. Dar, de asemenea, exista diferente pentru durata de viata preconziata si in functie de rasa.

Probabil va intrebati ce anume va spune ca animalul dvs de companie da semne de imbatranire? Ei bine, de la aspectul cainelui este usor sa ne dam seama. Cainii de talie mare au parul alb pe fata, in jurul gurii si a ochiilor. De asemenea o alta dovada este faptul ca ochii acestora prezinta o usoara neclaritate, aceasta nu afecteaza neaparat si vederea insa este recomandat sa verificati cu medicul veterinar. Cainii batrani incep sa nu mai perceapa sunetele la fel de bine ca inainte, iar un alt aspect important este ca acestia nu isi mai regleaza temperatura corpului ca inainte, de aceea iarna este ideal sa le cumparati haine pentru animale iar vara sa ii tineti intr-o camera mai racoroasa.

La fel ca unii oameni care se maturizeaza sanatosi iar altii sufera de boli care au o stransa legatura cu varsta, unii caini care imbatranesc isi mentin o sanatate perfecta in timp ce alti fac tot felul de boli. Cand cainii imbatranesc incep sa aiba din ce in ce mai putina activitate, lucru care poate duce la aparitia bolilor la caini, de aceea este foarte important sa ii scoateti la plimbare des dar moderat, in conformitate cu capacitatea lor. Exercitiile fizice ii ajuta la circulatia sangelui si la metabolism. Daca observati ca animalul are dificultati cand se deplaseaza atunci acesta este posibil sa fie in pericol sa faca artrita, caz in care trebuie sa mergeti de urgenta la un cabinet veterinar.

Alimentele si nutritia sunt de asemenea, foarte importante. Unii caini batrani necesita mai putin calorii pentru a preveni sa devina supraponderali, ceea ce poate duce la complicatii. Se recomanda o dieta cu fibre si proteine. Pe de alta parte, exista caini care au probleme cu apetitul, pentru acestia ar putea fi benefica o dieta bogata in calorii.

Se recomanda sa duceti cainele macar o data pe an la un medic pentru un set complet de analize veterinare pentru a ii verifica functionalitatea sistemelor corporale si pentru a detecta problemele inainte de a aparea. Vaccinarea in mod regulat, un regim alimentar sanatos si echilibrat si mentinerea unui mediu lipsit de stres pentru cainele dvs poate creste speranta lui de viata si de asemenea sa ii faca o viata plina de bucurie si vitalitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu