Da, cainele tau poate bea prea multa apa


La fel cum se intampla in cazul oamenilor, cainii se pot supraincalzi atunci cand este foarte cald. Dar, spre deosebire de noi, ei nu pot folosi cuvinte pentru a ne spune cand au nevoie de o pauza sau de niste apa intr-o zi inabusitoare. Ei ne trimit semnale totusi, cum ar fi gafaitul, cautarea unui loc cu umbra sau refuzul de a merge mai departe. Si daca noi, cei care ar trebui sa ii cunoastem cel mai bine, ii ignoram, cainii nostri se pot supraincalzi si chiar pot face insolatie.

O mare parte a mentinerii cainilor in siguranta pe vreme calda este sa va asigurati ca bea suficienta apa. Si in timp ce cainele tau ar putea fi mai mult decat fericit sa vina din curtea din spate si sa bea toata apa din castron si apoi sa te informeze ca isi doreste mai mult, este important sa retii ca si cainii pot bea prea multa apa si pot deveni suprahidratati. Iata ce trebuie sa stiti.

Ce se intampla cand un caine bea prea multa apa

Suprahidratarea - o afectiune rara, dar periculoasa, cunoscuta oficial sub numele de "hiponatremie", dar denumita in mod obisnuit "intoxicatie cu apa" sau "otravire cu apa" - apare atunci cand un caine bea o cantitate mare de apa intr-o perioada scurta de timp.

Se intampla cel mai frecvent atunci cand cainii au acces la o alta sursa de apa decat bolul lor obisnuit, cum ar fi daca se joaca intr-un parau sau intr-un lac, se plimba langa un teren plin de stropitori ore intregi, etc.

La fel ca oamenii, atunci cand cainii beau prea multa apa, le dezechilibreaza nivelul de electroliti si le epuizeaza nivelul de sodiu pana la punctul in care poate deveni periculos.

Simptomele suprahidratarii la caini

Desi intoxicatia cu apa este rara, poate fi fatala la caini, asadar este important sa fii familiarizat cu semnele si simptomele pentru a putea lua masuri imediat, daca este necesar.

Cele mai frecvente simptome includ:

 • Pierderea coordonarii
 • Letargie
 • Balonare
 • Greata si varsaturi
 • Saliva in exces
 • Pupile dilatate
 • Ochi luciosi
 • Gingii palide

Cazurile mai severe pot implica si urmatoarele:

 • Cainele nu se mai poate tine pe picioare
 • Se prabuseste
 • Pierderea cunostintei
 • Convulsii

Din nou, totul se intampla destul de repede: coma si moartea pot avea loc in cateva ore sau chiar mai putin, asa ca daca cainele tau prezinta oricare dintre simptomele de mai sus, cel mai bine este sa-l duci imediat la veterinar.

Furnizati veterinarului cat mai multe informatii posibil, cum ar fi cata apa a baut cainele dvs (daca stiti), daca s-a jucat in apa (si pentru cat timp aproximativ) si de unde a venit apa (de exemplu: robinet, parau, lac).

Cata apa ar trebui sa bea cainii pe vreme calda?

Cantitatea de apa pe care trebuie sa o bea cainele tau intr-o zi fierbinte (sau in orice zi, intr-adevar), depinde de o serie de factori, inclusiv dimensiunea, varsta, nivelul de activitate, dieta si cat timp petrec in aer liber in caldura si umiditate, spre deosebire de interiorul unei case cu aer conditionat.

Regula generala este ca acestia ar trebui sa bea aproximativ 1/8 dintr-o cana pe kilogram de greutate corporala in fiecare zi. Asteptati-va sa bea mai mult in zilele fierbinti si in timpul sau dupa un efort prelungit. 

Din pacate, deoarece intoxicatia cu apa se intampla cel mai adesea atunci cand cainii se joaca in apa si o iau neintentionat (cum ar fi atunci cand inoata), toate acele guri se pot aduna rapid, ceea ce face dificila masurarea lor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu