Cainii ar putea "vedea" cu nasul, sugereaza un nou studiu


Descoperirile confirma povestile veterinarilor care au descris cainii orbi ca actionau complet normal - jucandu-se fara sa se loveasca de lucrurile din jurul lor.

Cainii ar putea sa isi foloseasca nasul extrem de sensibil pentru a "vedea", precum si pentru a mirosi, sugereaza un nou studiu.

O echipa de veterinari, inclusiv Dr. Philippa Johnson de la Universitatea Cornell din New York, a descoperit ca vederea si mirosul sunt de fapt conectate in creierul cainilor - ceva care nu a fost inca gasit la nicio alta specie.

Echipa a efectuat scanari RMN pe mai multi caini diferiti si a mapat cu succes bulbul olfactiv (partea creierului care se ocupa cu mirosul) la locul occipital (zona de procesare vizuala a creierului), aruncand o noua lumina asupra modului in care cainii experimenteaza si navigheaza lumea.

Acesta a dezvaluit o "cale extinsa" care se conecteaza la lobul occipital, dar si la sistemul limbic, care este partea creierului implicata in raspunsurile comportamentale si emotionale.

Descoperirile, publicate in Journal of Neuroscience, sugereaza ca mirosul si vederea la caini sunt, prin urmare, integrate intr-un fel - ceea ce inseamna ca pot folosi mirosul pentru a afla unde sunt lucrurile.

Dr Johnson a declarat pentru Sky News ca atunci cand oamenii intra intr-o camera, isi folosesc in primul rand simtul vizual pentru a stabili cine este acolo sau cum este pozitionat mobilierul. Dar cainii par sa integreze parfumul in interpretarea lor asupra mediului lor si in modul in care sunt orientati in el.

Ea a adaugat: "Unul dintre medicii oftalmologi de la spitalul de aici a spus ca are in mod regulat stapani care le duc cainii inauntru, iar cand le testeaza vederea, ei sunt complet orbi - dar proprietarii literalmente nu-l vor crede.

"Cainii orbi actioneaza in mod complet normal. Se pot juca si se pot orienta in jurul lor si nu se ciocnesc de lucruri."

"Stiind ca exista acea autostrada a informatiilor care circula intre aceste doua zone, ar putea fi extrem de reconfortant pentru proprietarii de caini cu boli oculare incurabile".

"Nu am vazut niciodata aceasta legatura intre nas si lobul occipital, din punct de vedere functional, cortexul vizual la caini, la nicio specie", a adaugat Dr. Johnson, profesor asistent de stiinte clinice la Cornell si autor principal al raportului.

In cursul studiului lor, echipa a gasit, de asemenea, conexiuni in care creierul unui caine proceseaza memoria si emotiile, care sunt similare cu cele ale oamenilor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu