O privire in mintea cainelui: un nou studiu dezvaluie cum se gandesc cainii la jucariile lor


Multi iubitori de caini vor sa stie ce se intampla in mintea prietenilor lor cu blana. Acum, oamenii de stiinta se apropie in sfarsit de un raspuns. Intr-un nou studiu publicat recent in revista Animal Cognition, cercetatorii de la Family Dog Project (Universitatea Eötvös Loránd, Budapesta) au descoperit ca animalele au o imagine mentala multimodala a obiectelor lor familiare. Aceasta inseamna ca atunci cand se gandesc la un obiect, cainii isi imagineaza diferitele trasaturi senzoriale ale obiectului, de exemplu, felul in care arata sau felul in care miroase.

Grupul de oameni de stiinta a presupus ca simturile pe care le folosesc cainii pentru a identifica obiectele, cum ar fi jucariile lor, reflecta modul in care obiectele sunt reprezentate in mintea lor. "Daca putem intelege ce simturi folosesc cainii cand cauta o jucarie, acest lucru poate dezvalui cum gandesc ei despre aceasta", explica Shany Dror, unul dintre cercetatorii de frunte ai acestui studiu. "Cand cainii folosesc olfactiv sau vederea in timp ce cauta o jucarie, acest lucru indica faptul ca stiu cum miroase sau arata acea jucarie".

In studiile anterioare, cercetatorii au descoperit ca doar cativa caini cu dotari unice pot invata numele obiectelor. "Acesti caini talentati care invata cuvinte ne ofera o privire in mintea lor si putem descoperi la ce se gandesc atunci cand ii intrebam "unde este ursuletul tau de plus?"", explica dr. Andreea Sommese, al doilea cercetator principal.

In primul experiment, au antrenat trei caini talentati care invata cuvinte si zece caini tipici de familie (adica caini care nu cunosc numele jucariilor), pentru a aduce o jucarie asociata cu o recompensa. In timpul antrenamentului, cainii au primit dulciuri si au fost laudati pentru ca au ales aceasta jucarie fata de cateva jucarii care distrag atentia.

Cercetatorii au observat apoi modul in care cainii au cautat jucaria vizata, mereu plasata printre altele patru, atat cand luminile erau aprinse, cat si cand erau stinse. Toti cainii au selectat cu succes jucariile dresate, atat la lumina cat si la intuneric. Cu toate acestea, le-a luat mai mult timp sa gaseasca jucariile in intuneric. Doar cainii talentati care invata cuvinte au participat la al doilea experiment. Aici, cercetatorii si-au propus sa afle la ce se gandesc acesti caini cand au numele jucariilor lor.

"Dezvaluirea simturilor folosite de caini pentru a cauta jucariile numite ne-a oferit posibilitatea de a deduce ceea ce isi imagineaza acesti caini atunci cand aud, de exemplu, "ursulet"", explica dr. Claudia Fugazza, co-autor al studiului.

Cainii supradotati au reusit sa aleaga jucariile numite de stapanii lor in lumina si intuneric. Acest lucru dezvaluie ca, atunci cand aud numele unei jucarii, isi amintesc diferitele trasaturi senzoriale ale acestui obiect si pot folosi aceasta "imagine mentala multisenzoriala" pentru a o identifica, tot in intuneric.

Cainii supradotati au reusit sa aleaga jucariile numite de stapanii lor in lumina si intuneric. Acest lucru dezvalui ca, atunci cand aud numele unei jucarii, isi amintesc diferitele trasaturi senzoriale ale acestui obiect si pot folosi aceasta "imagine mentala multisenzoriala" pentru a o identifica, tot in intuneric.

"Cainii au un bun simt al mirosului, dar am constatat ca acestia preferau sa se bazeze pe vedere si isi foloseau nasul doar de cateva ori si aproape doar cand luminile erau stinse", clarifica prof. Adam Miklósi, seful Departamentului de Etologie. La Universitatea ELTE si coautor al studiului. "Cainii au adulmecat mai des si mai mult timp in intuneric. Au petrecut cu 90% mai mult timp adulmecand cand luminile erau stinse, dar aceasta a fost inca doar 20% din timpul de cautare".

In concluzie, succesul cainilor in gasirea jucariilor si a diferitelor simturi folosite in timpul cautarii in lumina si intuneric dezvaluie ca, atunci cand animalele se joaca cu o jucarie, chiar si pentru scurt timp, acorda atentie diferitelor caracteristici ale acesteia si inregistreaza informatiile folosind simturi multiple.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu