Cainii pot detecta Covid cu mare precizie, chiar si cazurile asimptomatice - Partea II


Atat Grandjean, cat si Otto au mai spus ca animalele au demonstrat o capacitate de a detecta infectiile mai devreme in cursul bolii unei persoane decat testele PCR. In multe cazuri, a emis ipoteza Grandjean, cineva care testeaza negativ la un PCR, dar pozitiv conform evaluarii unui caine, va fi probabil la un PCR doua zile mai tarziu.

Otto a spus ca animalele ar putea fi, prin urmare, un instrument util de prescreening pentru a semnala cazuri potentiale care ar putea fi confirmate ulterior intr-un laborator.

"Nu incercati asta acasa"

Inainte de pandemie, Grandjean studia daca cainii puteau adulmeca cancerul de colon. In 2020, si-a schimbat atentia catre Covid. Cercetarile sale implica labradori, ciobanesti germani si ciobanesti belgieni si anterior a descoperit ca acestia pot detecta Covid-ul adulmecand masca unei persoane.

O parte din motivul pentru care cainii pot face asta, a spus Grandjean, este ca au un organ in nas numit organul lui Jacobson, care ii ajuta sa identifice mirosurile care par inodore oamenilor. Acesta este modul in care cainii pot prelua proteinele coronavirusului.

De asemenea, cainii pot mirosi compusi organici volatili sau gaze gasite in aerul expirat, saliva sau transpiratie. Grandjean a spus ca virusul Sars-Cov-2 are anumiti compusi organici volatili pe care cainii ii detecteaza, dar "nu stim exact ce sunt acestia din punct de vedere chimic".

Grandjean a spus ca orice rasa ar putea detecta Covid daca ii place sa se joace si nu are botul scurtat. Alte animale, cum ar fi pisicile, au un simt al mirosului la fel de puternic, a adaugat el, dar cainii sunt mai usor de dresat.

Cu toate acestea, procesul de formare este foarte tehnic, a spus Otto. Mirosurile exterioare pot interfera si nu este intotdeauna usor de spus daca cainii cauta parfumul potrivit. Sunt folosite strategii similare ca in cazul cainilor care detecteaza drogurile. Dar, desigur, nu tuturor cainilor le plac aceleasi recompense, a spus Otto.

"Pentru unii caini, o minge ar putea fi cel mai bun lucru din lume"

„Pentru unii câini, o minge ar putea fi cel mai bun lucru din lume, unde un alt câine ar putea crede că o jucărie de remorcher sau un iepure care scârțâie este cel mai bun lucru”, a spus ea. Alți câini, între timp, doar „se plictisesc cu adevărat de asta”.

In plus, a adaugat Otto, capacitatea unui caine de a detecta Covid-ul intr-o proba de transpiratie sau intr-o bucata de imbracaminte nu inseamna neaparat ca va putea face acest lucru atunci cand se confrunta cu o persoana reala.

"Aceasta este una dintre marile provocari - ca animalul sa invete sa traduca dintr-un esantion la o intreaga fiinta umana, ceea ce este un miros mult mai complex", a spus ea.

Pentru oricine spera sa-si dreseze propriul animal de companie pentru a adulmeca Covid, Otto a avut un sfat: "Nu incercati asta acasa".


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu