Cainii pot detecta Covid cu mare precizie, chiar si cazurile asimptomatice - Partea I


Intrebarile despre cainii care pot adulmeca sau nu Covid - si cat de bine - i-au intrigat pe cercetatori inca de la inceputul pandemiei.

Un studiu publicat recent in jurnalul Plos One ofera dovezi suplimentare ca cei mai buni prieteni ai omului pot fi intr-adevar dresati sa detecteze Covid. Cainii testati in cadrul cercetarii au identificat cu acuratete 97% din cazurile pozitive dupa adulmecarea probelor de transpiratie umana. Asta i-a facut mai sensibili decat unele teste rapide antigen.

Probele au fost colectate la centrele comunitare din Paris dintr-un amestec de cazuri simptomatice si asimptomatice, precum si persoane sanatoase fara Covid. Cercetatorii au descoperit ca animalele sunt deosebit de bune la detectarea infectiilor asimptomatice, cu o sensibilitate de aproape 100%.

Studiile anterioare au evidentiat, de asemenea, aceasta abilitate canina: cercetatorii din Florida au descoperit anul trecut ca animalele ar putea prezice teste Covid pozitive cu o precizie de 73 pana la 93% dupa o luna de antrenament. Intr-un studiu din Marea Britanie, cainii au identificat cu precizie 82 pana la 94% din cazurile pozitive.

Noul studiu a fost realizat la inceputul anului 2021, astfel incat cainii identificau coronavirusul original. Dominique Grandjean, unul dintre autorii studiului si profesor la Scoala Nationala Veterinara Alfort din Franta, a spus ca acum examineaza cat de bine inteleg cainii variantele.

Grandjean a spus ca descoperirile sale sugereaza ca animalele ar putea fi utile pentru detectarea Covid in aeroporturi, case de batrani, scoli sau evenimente sportive. Deja, cainii au ajutat adulmecand Covid-ul pe aeroporturile din Arabia Saudita, Finlanda si Emiratele Arabe Unite.

Cainii "au nevoie doar de cateva molecule" pentru a identifica un caz pozitiv, a spus Grandjean.

Dar Dr. Cynthia Otto, directorul Centrului Penn Vet Working Dog de la Universitatea din Pennsylvania, a spus ca este dificil sa antrenezi caini pentru a detecta Covid-ul in lumea reala.

"Idealul - si l-as considera Sfantul Graal - cainele doar sa stea acolo, o persoana trece pe langa ei si si ei spun: "Da, nu, da, nu, da, nu", a spus Otto. "Aceasta s-ar putea in cele din urma sa se faca, dar a se asigura ca se face cu toate controalele adecvate, asigurarile de calitate si siguranta - este un pas mare. Nu am vazut pe nimeni care sa fi propus cum sa faca aceasta tranzitie intr-un mod stiintific si sigur."

O modalitate mai putin invaziva de a detecta Covid?

Pentru noul studiu, cercetatorii au antrenat cini caini recompensandu-i cu jucarii pentru detectarea unui esantion pozitiv Covid.

Cainii au adulmecat apoi 335 de probe de transpiratie, dintre care 109 au fost pozitive la testele de laborator PCR. Fiecare proba a fost plasata intr-o cutie mica in spatele unui con, cu conurile aliniate in randuri de 10. Daca un caine credea ca a detectat un caz pozitiv, s-ar aseza.

Grandjean a estimat ca a durat doar 15 secunde pentru ca animalele sa analizeze 20 de mostre de Covid. Cand a fost vorba de clasificarea probelor negative - cunoscuta sub numele de specificitate in testare - cainii au fost putin mai putin precisi. Ei au identificat corect 91 la suta din probele fara Covid, ceea ce inseamna ca au dat niste rezultate fals pozitive.

Totusi, a spus Grandjean, cainii ofera cateva avantaje pentru testarea Covid: sunt mai putin invazivi decat un tampon nazal sau gat si ofera rezultate mai rapide (fara a lua in calcul timpul de antrenament).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu