Studiu - cainii isi pot alerta stapanii cu privire la crizele epileptice iminente


Cainii isi pot alerta stapanii cu privire la crizele iminente, potrivit cercetarilor conduse de Universitatea Queen din Belfast, care arata ca "cel mai bun prieten al omului" ar putea salva vieti.

Toti cei 19 caini din studiu au reactionat la mirosul asociat cu o criza facand contact vizual cu stapanii lor, atingandu-i, plangand sau latrand, au descoperit cercetatorii.

Niciunul dintre caini nu a avut o pregatire anterioara pentru aceasta sarcina, dar oamenii de stiinta cred ca, daca pot antrena caini, descoperirea are potentialul de a ajuta persoanele cu epilepsie sa prezica aparitia crizelor si, prin urmare, sa le imbunatateasca mult siguranta.

Aproximativ una din cinci persoane cu epilepsie nu isi poate controla crizele cu medicamente. In prezent, nu exista un dispozitiv de avertizare timpurie fiabil care sa prezica debutul convulsiilor, lasand suferinzii expusi riscului de ranire grava sau chiar deces.

Au existat relatari anecdotice despre caini de companie care prezic convulsiile cerand atentie, dar cercetatorii spun ca pana in prezent niciun studiu stiintific nu a investigat adevarul acestor afirmatii.

"Am emis ipoteza ca, avand in vedere extraordinarul simt al mirosului pe care il au cainii, un compus organic volatil expirat de proprietarul cainelui poate oferi un mecanism de declansare de avertizare timpurie pentru a-i face pe caini sa reactioneze inainte de criza", a spus cercetatorul principal, dr. Neil Powell, de la scoala Queen.

El a spus ca rezultatele arata ca animalele de companie, in cazul acesta cainii, sunt o "sursa de incredere" pentru detectarea aparitiei crizelor.

Reactii

Cercetatorii au folosit un aparat special conceput - un mecanism de eliberare de la distanta a mirosurilor - pentru a furniza mirosuri asociate crizelor, precum si alte mirosuri si pentru a inregistra reactiile cainilor la fiecare.

Folosind transpiratia recoltata de la persoanele cu epilepsie, cercetatorii au expus cainii la mirosurile captate inainte, in timpul si dupa crizele de epilepsie.

Ei au descoperit ca toti cei 19 caini au demonstrat "mai multe modificari comportamentale afiliate" atunci cand s-au confruntat cu mirosuri asociate convulsiilor in comparatie cu raspunsul lor la controlul mirosurilor.

Cercetarea, publicata in MDPI Animals, a fost finantata de Epilepsy Ireland si Disability Assistance Dogs.

"O metoda fiabila de predictie si depistare a convulsiilor ar fi Sfantul Graal pentru multe persoane care traiesc cu epilepsie, precum si pentru parintii copiilor cu aceasta afectiune", a declarat Peter Murphy, directorul executiv al Epilepsy Ireland.

"Desi eforturile recente s-au concentrat pe solutii tehnologice, este o veste interesanta si foarte binevenita ca rapoartele anecdotice despre capacitatea cainilor de a prezice convulsii au fost acum sustinute de dovezi stiintifice".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu