Beneficiile detinerii unui caine - si stiinta surprinzatoare din spatele acestora - Partea I


Daca aveti un caine si ii spuneti ca este Ziua Nationala a Cainelui, banuiesc ca ca va raspunde: "Credeam ca in fiecare zi este ziua cainilor! Asadar, unde este recompensa mea?" Asadar, luati-va un moment pentru a reflecta tot ceea ce inseamna cainele in viata dumneavoastra. Poate ca tu, draga proprietar, primesti un cadou de la caine - o sanatate mai buna.

Cainii si sanatatea cardiovasculara

O analiza din 2019 pe aproape 4 milioane de oameni din Statele Unite, Canada, Scandinavia, Noua Zeelanda, Australia si Regatul Unit a constatat ca detinerea de caini a fost asociata cu o reducere cu 24% a decesului prematur din orice cauza. Daca persoana deja suferise un infarct sau un accident vascular cerebral, a avea un caine era si mai benefic; au avut 31% mai putine sanse de a muri din cauza bolilor cardiovasculare.

Studiul a fost criticat pentru ca nu controleaza alte boli, statutul economic social si alti factori care ar putea incurca rezultatele.

Totusi, un alt studiu amplu, publicat in aceeasi perioada a descoperit ca persoanele care detineau caini au avut rezultate mai bune in materie de sanatate dupa ce au suferit un eveniment cardiovascular major, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Beneficiul a fost cel mai mare pentru proprietarii de caini care locuiau singuri. Supravietuitorii unui atac de cord care traiau singuri si detineau caini aveau un risc de deces cu 33% mai mic in comparatie cu supravietuitorii care nu detin un caine. Supravietuitorii accidentului vascular cerebral care traiau singuri cu un caine aveau un risc de deces redus cu 27%.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu