Este infectia cu virusul SARS-CoV-2 in randul animalelor mai comuna decat credeam? - I


Cercetatorii din Brazilia au descoperit o incidenta mai mare decat asteptata a infectiei cu SARS-CoV-2 in randul pisicilor si cainilor ai caror stapani au avut COVID-19.

Cu toate acestea, nu exista nicio dovada ca SARS-CoV-2, virusul care provoaca COVID-19, se poate transmite de la animale de companie oamenilor.

In perioada mai - octombrie 2020, oamenii de stiinta de la Institutul National de Boli Infectioase Evandro Chagas, Fundatia Oswaldo Cruz, din Rio de Janeiro, au recrutat 21 de pacienti confirmati cu COVID-19 , care si-au impartit gospodaria cu o pisica sau caine.

Acesti pacienti au fost barbati si femei cu varste peste 18 ani.

In total erau 29 de caini si 10 pisici. Oamenii de stiinta au prelevat probe din nas, gat si zona rectala de la animale in timpul unei vizite initiale la domiciliu si a altor doua vizite la aproximativ 15 si 30 de zile distanta.

De asemenea, au colectat probe de sange pentru a testa prezenta anticorpilor capabili sa neutralizeze virusul.

Animalele de companie din 10 din gospodarii (aproximativ 50%) au dat rezultate pozitive pentru virus. In total, au fost noua caini (31% din toti cainii) si patru pisici (40% din toate pisicile) care au contractat infectia.

Animalele au dat rezultate pozitive intre 11 si 51 de zile de la aparitia simptomelor la proprietarul sau ingrijitorul respectiv.

Cercetatorii au detectat anticorpi neutralizanti in sangele unui caine si a doua pisici.

Dintre cele 13 animale care au dat rezultate pozitive, sase au prezentat simptome usoare, temporare, in timp ce restul nu au prezentat simptome.

Rezultatele studiului apar in revista PLOS ONETrusted Source.

„Exista in prezent un numar tot mai mare de studii asupra animalelor de companie din intreaga lume (unele studii chiar mai mari decat acesta) care sugereaza ca infectia asimptomatica a animalelor de companie este destul de frecventa”, a spus profesorul James Wood, seful Departamentului de Medicina Veterinara de la Universitatea Cambridge din Regatul Unit, care nu a fost implicat in studiul actual.

„Cu toate acestea, niciun studiu nu a furnizat vreo sugestie de transmitere ulterioara catre alte animale de companie sau oameni”, a declarat el pentru Medical News Today.

Esantionare repetata

Potrivit autorilor, proportia animalelor de companie care au dat rezultate pozitive in acest studiu a fost mai mare decat in ​​studii similare din alte tari din intreaga lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu