Nasul cainelui tau nu cunoaste limite - si nici dragostea pentru tine - Partea II


In timp ce avem aproximativ 6 milioane de receptori olfactivi, cainii au o cantitate uimitoare de 300 de milioane. Epiteliul sau tesutul nazal al acestora este de aproximativ 30 de ori mai mare decat al nostru. Si in timp ce oamenii au intre 12 si 40 de milioane de neuroni olfactivi - celule specializate implicate in transmiterea informatiilor despre miros catre creier - cainii, in functie de rasa, pot avea intre 220 si 2 miliarde!

Acum ca stiti ce miros incredibil are cainele tau, poti folosi aceste informatii pentru a-l face pe cainele tau mai fericit, luandu-l ocazional la o plimbare "speciala de mirosit" - lasandu-l sa aleaga el traseul. Astfel de plimbari pot face cainii mai fericiti, permitandu-le sa obtina o multime de informatii despre lumea din jurul lor.

Iubirea este reciproca

Desi exista parti ale mintii unui caine care sunt straine, exista si parti care se simt foarte familiare. Este posibil ca prietenul tau necuvantator sa ocupe un loc special in inima ta. Cercetarile arata ca si cainii simt la fel ca oamenii.

Cainii se ataseaza de stapanii lor in acelasi mod in care bebelusii se ataseaza de parinti. La fel ca bebelusii, cainii sufera atunci cand sunt lasati cu un strain si se grabesc sa se reuneasca la intoarcerea stapanilor lor.

Un studiu recent a demonstrat ca animalele care au fost lipsite de hrana si de proprietari, aleg sa ii intampine pe acestia inainte de a merge sa manance. Mai mult, centrele de recompensa ale creierului lor "se aprind" la mirosul proprietarilor lor. Si, atunci cand ochii tai se intalnesc cu ai cainelui tau, ambele creiere elibereaza oxitocina, substanta cunoscuta si sub numele de "hormonul imbratisarii".

Toate aceste cercetari arata ca va puteti face cainele mai fericit cu un singur ingrediet: cu propria persoana. Tineti contactul vizual mai mult timp cu cainele pentru a elibera acel hormon despre care am discutat anterior. Atingeti cainele mai mult - le place acest lucru mult mai mult decat recompensele. De asemenea, incercati sa vorbiti cat mai mult timp cu putinta cu cainii pe care ii aveti.

Intelegerea mintii cainelui tau nu numai ca iti poate satisface curiozitatea fata de caini, dar va poate ajuta si sa va asigurati ca animalul dumneavoastra traieste o viata buna si fericita. Cu cat stii mai multe despre prietenii tai cu blana, cu atat poti face mai multe pentru a le satisface nevoile.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu