Cat de departe pot mirosi si auzi cainii? - Partea II

Sunetul si distanta

Acum stim ca animalele noastre de companie pot mirosi multe lucruri de la mare distanta, ce este insa cu auzul lor? Ce pot auzi cainii si de la ce distanta? Pentru a afla raspunsurile, trebuie mai intai sa discutam despre ce aud cainii si restul animalelor sau a oamenilor: frecventa sunetului.

Sunetele au valuri. Frecventa sunetului reprezinta cat de stranse sunt undele sonore. Cu cat undele sunt mai aproape, cu atat frecventa sau pasul sunt mai mari. Va puteti gandi la acest lucru ca atunci cand sunteti la plaja in timpul unei furtuni si valurile lovesc plaja mai des.


Cainii si oamenii aud cam aceleasi lucruri atunci cand discutam despre frecvente joase ale sunetului (in jur de 20Hz). Acest lucru se schimba la frecvente ridicate de sunet, unde cainii aud pana la 70-100kHz, mult mai mult decat oamenii care se opresc la valori de aproximativ 20kHz. Cainii aud frecvente de sunet de cel putin trei ori mai mari in comparatie cu oamenii.

Poate v-ati intrebat cum functioneaza acele fluiere speciale pentru caini? Acestea emit sunete de inalta frecventa pe care cainii le pot auzi, dar noi nu.

De asemenea, pot auzi sunete mai indepartate, de la aproximativ un kilometru. Acest lucru inseamna ca pot fi mai sensibili la sunetele puternice. Acesta este si motivul pentru care unii caini sunt speriati de artificii sau furtuni. De asemenea, este motivul pentru care un caine ar putea sa latre la un sunet pe care noi nu il auzim.

Cum functioneaza urechea cainilor?

O parte din modul in care cainii aud atat de bine are legatura cu muschii urechii. Cainii au mai mult de zece muschi care le permit sa incline, sa ridice si sa roteasca fiecare ureche independent de cealalta.

Acest lucru ajuta cainii sa localizele locul de unde provin sunetele. De asemenea, este o parte din motivul pentru care cainii isi pot inclina capul catre directia din care vin sunetele. Politistii care folosesc caini spun ca primul semn pe care il face un caine care suspecteaza ceva apare la urechi, pe care le misca pentru a se concentra mai bine asupra unui loc.

Un auz atat de bun, ajuta cainii cu o alta meserie interesanta: cainii de asistenta. Acestia sunt caini care lucreaza cu oamenii ce au nevoie de ajutor in viata de zi cu zi, cum ar fi cei orbi sau surzi.
Auzul lor excelent inseamna ca acestia pot identifica persoanele care ajung acasa sau care traverseaza pe o pasarela. In acest mod, ei pot ajuta oamenii sa mearga si sa se descurce mai usor atat acasa, cat si pe strada.

Gandirea la diferite simturi este o modalitate excelenta de a invata cat mai multe lucruri despre animale. Voua ce v-ar placea sa discutam in articolele urmatoare? Ce v-ar placea sa mai aflati despre prietenii necuvantatori?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu