Cat de departe pot mirosi si auzi cainii? - Partea I

Cunoastem si aflam despre lumea din jurul nostru prin simturile noastre. Simtul mirosului si al auzului la caini ii ajuta pe acestia sa experimenteze o lume diferita fata de a noastra.

Cainii au mult mai multi receptori de miros decat oamenii - un receptor este o parte a nasului care recunoaste fiecare particula unica de miros.


De asemenea, cainii au o suprafata mai mare in nas si sunt mult mai buni la miscarea aerului prin acesta, in comparatie cu oamenii. Urmariti un caine adulmecand si veti putea vedea singuri aceste afirmatii. Atunci cand trece mai mult aer prin nas exista si sanse mai mari sa descopere un miros nou.

Distanta pana la care cainii pot mirosi depinde de mai multe lucruri, cum ar fi vantul si tipul de miros. In conditii perfecte, s-a raportat ca pot mirosi obiecte sau oameni pana la 20 de km distanta.

Ati putea fi interesati si de faptul ca nu doar cainii au un miros atat de dezvoltat. Din punct de vedere stiintific, cainii apartin familiei Carnivora, care mai include si pisicile si ursii.

Aceste animale au si un simt incredibil al mirosului. Ursii sunt printre animale din familia Carnivora care au cel mai bun simt al mirosului. De exemplu, ursii polari pot mirosi focile, pe care le vaneaza, de la mai mult de 30 de km distanta.

Cum v-ati simti doar daca mirosind ati stii cand cel mai bun prieten este in camera alaturata, fara sa il puteti vedea? Sau nu v-ar placea sa stiti unde au ascuns parintii biscuitii preferati?

Cainele este un adevarat detector

Acest uimitor simt al umorului inseamna ca acestia pot avea una dintre cele mai interesante slujbe ale unui animal: pot detecta.

Cainii de detectie ajuta organizatiile de cautare si salvare pentru a gasi oameni disparuti, pot cauta materiale periculoase, cum ar fi droguri sau bombe, pot mirosi importurile ilegale pe aeroporturi sau pot ajuta la gasirea animalelor salbatice.

Toate acestea sunt realizate cu ajutorul nasului lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu