Cainii aud cuvintele la fel ca si oamenii

Spune "Aseaza-te" cainelui tau si , daca este un caine cuminte, probabil ca se va aseza pe podea. Dar el va raspunde corect si daca cuvantul ar fi rostit de un strain sau de cineva cu un alt accent? Un nou studiu arata ca da, va face la fel, sugerand ca acestia pot sa perceapa cuvintele indiferent de modul in care sunt rostite.

"Este o constatare foarte importanta si interesanta", afirma Tecumseh Fitch, medic veterinar si expert in comunicare cu vertebrate la Universitatea din Vienta. Acesta nu a fost implicat in acest studiu.
Modul in care pronuntam cuvintele se schimba in functie de sex, varsta si chiar rang social. Unele mecanisme neurale necunoscute pana in acest moment, ne permit sa filtram diferentele de accent si pronuntie, ajutandu-ne sa intelegem cuvintele rostite indiferent de vorbitor. Animalele precum chinchilele sau macacii pot fi instruiti pentru a face acest lucru, dar pana acum numai oamenii au aratat ca fac acest lucru in mod spontan.


In noul studiu, Holly Root-Gutteridge, biolog cognitiv la Universitatea din Sussex, Marea Britanie, si colegii ei, au efectuat un test pe care altii il foloseau pentru a arata ca prietenii nostri necuvantatori pot recunoaste alti caini doar dupa modul in care latra. Cercetatorii au filmat 42 de caini de rase diferite, in timp ce stateau cu proprietarii lor langa o boxa din care se auzeau sase cuvinte monosilabice, cu sunete similare, precum: "aveau", "ascunsera" sau "cine" - nu de catre proprietarul cainelui - ci de mai multi straini, barbati si femei de varste diferite si cu accente diferite.

Cainii isi duceau urechiile in fata sau se indreptau spre boxa ori de cate ori auzeau un cuvant nou care avea un sunet vocal usor diferit. Acest lucru indica, afirma cercetatorii, ca au detectat diferenta. De exemplu, un border collie se intoarce rapid si asculta cu atentie cand aude o femeie spunand "a avut" pentru prima data. Dar, pe masura ce alte femei cu accente diferite repeta cuvantul, el isi pierde interesul, indicand ca stie ca toate spun acelasi cuvant. Cand se aude un cuvant nou, cainele reactioneaza din nou, dar cand apoi se aude imediat acelasi "a avut", atentia lui se pierde. Toate aceste reactii sugereaza ca prietenii nostri necuvantatori pot sa recunoasca cuvintele indiferent de la cine le aude si ca nu au nevoie de nicio pregatire pentru a putea face acest lucru.

"Este minunat si inedit sa vedem astfel de cercetari ce tin de reactiile cainilor la cuvinte care nu sunt comenzi sau cereri", spune Alexandra Horowitz, o cercetatoare de cunostine canine la Barnard College din New York, care nu a fost implicata in acest studiu. Cu toate acestea, din cauza naturii testului, oamenii de stiinta nu pot arata clar ca animalele au si "inteles" ce inseamna respectivele cuvinte auzite, insa lucrarea demonstreaza clar ca animalele ne asculta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu