Care este varsta cainelui tau in ani umani?


Nimeni nu stie cum a inceput sau de unde a venit, dar ideea ca poti converti varsta cainelui tau in ani umani inmultind cu sapte? Este un mit total.

Gasirea unui mod precis de a face acest lucru nu este usor, dar o echipa de cercetatori a elaborat o formula. Si aceasta nu se bazeaza pe anumite metrici arbitrare, ci pe modificari aduse de ADN in timp.

Metoda echipei se bazeaza pe un mecansim epigenetic numit metilare. Pe masura ce atat oamenii, cat si cainii domestici imbatranesc, grupurile metil sunt adaugate la moleculele noastre de ADN, care pot schimba activitatea unui segment de ADN fara a modifica ADN-ul in sine.


Acesta are in mod evident propria functie, dar metilarea ADN-ului poate fi utilizata pentru a masura varsta la om. Acesta se numeste ceas epigenetic.

Asadar, condusi de geneticienii Tina Wang si Trey Ideker de la Universitatea din California, San Diego, cercetatorii si-au propus sa compare ceasul epigenetic al omului cu cel al cainilor.

Anii de viata ai cainilor pot varia dramatic: de la 6-7 ani pentru unele rase mari, cum ar fi cainii din rasa Mastiff si pana la 17-18 ani pentru cainii din rasa Chiuaua. In ciuda acestei variatii, toti cainii prezinta o traiectorie similara de dezvoltare fiziologica si patologica.

O singura rasa de caini ofera o omogenitate puternica a genomului, ceea ce creste sansa identificarii factorilor genetici asociati cu trasaturile complexe, inclusiv imbatranirea, a spus echipa. Asa ca au folosit cainii Labrador Retriever pentru acest studiu.

Au comparat apoi datele cainilor cu profilele de metilare prelevate din sangele a 320 de oameni, cu varste cuprinsa intre 1 si 103 ani si de la cei 133 de soareci.

„Comparatia cu metilomii umani dezvaluie o relatie neliniara care traduce anii cainilor in ani umani si aliniaza sincronizarea etapelor fiziologice majore dintre cele doua specii”, explica un medic veterinar participant la studiu.

Asemanarile au fost cele mai mari atunci cand s-au comparat cainii tineri cu oamenii tineri, iar cainii varstnici cu oamenii in varsta.

Aceasta potrivire a ceasurilor epigenetice a permis echipei sa obtina o formula pentru calcularea varstei „umane” a cainilor: varsta umana = 16 x logaritmul natural al varstei cainelui + 31.

Folosind aceasta formula, anumite repere s-au potrivit foarte bine. Sapte saptamani la caini s-a dovedit a corespunde cu noua luni la oameni. Asadar, in urma studiilor 12 ani pentru un Labrador inseamna 70 de ani pentru oameni.

Acestea fiind spuse, alte repere nu s-au potrivit atat de bine. Cainii, de exemplu, trec prin pubertate si ajung la maturitatea sexuala mai repede decat oamenii, astfel incat perioada dintre adolescenta si varsta mijlocie nu se potriveste – un Labrador in varsta de 5 ani are in ani umani aproximativ 56.

Desigur, aceasta formula nu este la fel de exacta pentru toate rasele de caini si cu siguranta nu vom avea niciodata o abordare identica corecta pentru toate rasele, insa o formula bazata pe ceasul epigenetic este considerabil mai utila decat simpla inmultire cu sapte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu