Cainii chiar te pot scapa de singuratate! - II


Iata ce am descoperit

Noii proprietari de caini s-au simtit mai putin singuri dupa ce au cumparat un caine in comparatie cu celelalte doua grupuri. Efectul s-a simtit destul de rapid, in trei luni de la achizitionarea cainelui. De asemenea, nu au existat modificari intre aceste trei luni si opt luni.

De asemenea, am gasit cateva dovezi conform carora proprietarii de caini au avut mai putine emotii negative, cum ar fi nervozitate sau stres, in termen de trei luni de la cumpararea unui caine.

Am constatat ca simptomele depresiei si anxietatii au fost neschimbate dupa achizitionarea unui caine. Poate ca proprietarii de caini din studiul nostru aveau deja niveluri scazute de stres inainte de a cumpara cainele.


Ce inseamna toate acestea?

Exista o multime de motive posibile pentru care cainii pot ajuta la diminuarea sentimentelor de singuratate. Stim ca o imbratisare rapida cu un caine stimuleaza starea de spirit a oamenilor pe termen scurt. Totusi, poate ca un caine poate stimula starea de spirit a proprietarilor pe termen lung, ceea ce ar putea contribui la scaderea sentimentelor de singuratate.

De asemenea, proprietarii de caini pot intalni oameni noi, deoarece oamenii sunt mai susceptibili sa vorbeasca cu straini daca sunt insotiti de un caine. In studiul nostru, proprietarii de caini au mai spus ca au intalnit oameni noi in cartierul lor datorita cainelui.

Pana in prezent, au existat doar doua studii similare ce privesc bunastarea mentala la noii proprietari de caini, dintre care unul a fost realizat in urma cu aproape 30 de ani.

Dintre aceste studii, unul a descoperit ca proprietarii de caini au avut mai putine simptome ale tulburarilor psihiatrice dupa ce au dobandit un caine. Celalalt studiu nu a gasit nicio diferenta de singuratate dupa ce oamenii au adus acasa un caine nou.

De asemenea, cainii pot imbunatati sanatatea noastra fizica, prin reducerea tensiunii arteriale, imbunatatirea sanatatii cardiovasculare si cresterea activitatii fizice pe care proprietarii o desfasoara. 

Dar, cum este cazul starii de bine psihice, dovezile stiintifice sunt inca limitate.

Deci, ce se intampla in continuare?

Unul dintre lucrurile pe care studiul nostru nu le poate determina este modul in care cainii afecteaza bunastarea mentala a barbatilor. Din intamplare, toti noii proprietari de caini din studiul nostru au fost femei. Deci, nu stim daca cainii afecteaza bunastarea mentala a barbatilor intr-un mod diferit de cel al femeilor.

Urmatorul nostru pas este sa analizam bunastarea mentala intr-un grup mult mai mare de noi proprietari de caini pentru a confirma aceste descoperiri. Un studiu mai mare ar putea oferi, de asemenea, mai multe informatii despre relatia dintre proprietatea unui caine si bolile mentale, cum ar fi depresia si anxietatea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu