Sa intelegem dementa la pisici si cum le putem ajuta! - I


Pe masura ce pisica ta imbatraneste, vei incepe sa observi schimbari specifice in comportament, personalitatea si sanatatea lor. Pentru multe pisici, varsta inaintata duce la o afectiune numita sindrom de disfunctie cognitiva – cunoscut si sub denumirea de dementa. Studiile recente arata ca 28% dintre pisicile cu varste intre 11 – 14 ani au cel putin un simptom al dementei feline, iar acest numar sare la un uimitor 50% pentru pisicile de 15 ani sau chiar mai mari. Din pacate dementa la pisici este foarte comuna, dar este adesea diagnosticata si inteleasa gresit.

Este important sa ne dam seama ca dementa felina este mai mult decat „batranete”. Este o boala cognitiva care poate deveni foarte grava daca nu este recunoscuta si tratata in consecinta. Nu exista niciun leac, dar exista modalitati de a ii usura viata pisicii tale. Iata ce trebuie sa stii pentru a iti ajuta pisica care sufera de dementa.


Ce este dementa la pisici?

Demente este o afectiune cognitiva care apare la aproape toate animalele – inclusiv la oameni si pisici. Este direct legata de modul in care creierul imbatraneste. Cauza nu este cunoscuta, dar a fost legata de alte cateva boli legate de varsta, care pot agrava sau accelera simptomele dementei. Pisicile cu hipertiroidism, hipertensiune arteriala si tumori cerebrale par sa aiba o probabilitate mai mare de a dezvolta dementa. De asemenea, exista pisici care sunt complet sanatoase si dezvolta dementa fara un motiv aparent.

Deoarece este asociat cu un crieri imbatranit, dementa la pisici prezinta simptome similare dementei la om. Poate afecta memoria, sensibilitatea, constientizarea si capacitatea de a invata a unei pisici.
Dementa la pisici este adesea diagnosticata gresit sau complet ignorata. Pisicile noastre sunt experte in ascunderea durerii lor si nu toate simptomele vor parea evidente – chiar si pentru cei mai atenti oameni. Veterinarii utilizeaza de obicei un acronim (DISHA) pentru a identifica simptomele potentiale ale dementei.

Dezorientare

Dementa poate face ca pisicile sa devina brusc confunze fara un motiv aparent. S-ar putea sa se piarda intr-un mediu familiar sau sa se blocheze in zone precum coltul unei camere sau sub pat. Cand se intampla acest lucru, adesea intra in panica si striga. Pentru unele pisici, dezorientarea le face sa nu isi gaseasca bolul de mancare, sa priveasca pierdute in spatiu pentru perioade lungi de timp sau sa aleaga sa stea numai intr-o zona foarte mica, de teama sa nu se piarda.

Schimbari de interactiune

Modul in care interactioneaza pisica cu tine, alti membri ai familiei si alte animale se poate schimba odata cu dementa. De asemenea, este posibil ca interactiunile sociale ale pisicii tale sa devina mai imprevizibile. Pisicile sunt de obicei creaturi pline de spirit, dar pisicile cu dementa ar putea sa se gudure pe langa voi acum si peste un minut sa nu va mai vrea langa ea.

Ciclul somn-trezire

Pisicile sunt de obicei cel mai active in orele diminetii. Este normal ca o pisica sa inceapa sa faca sprinturi prin casa la 4 dimineata. Dar daca observi ca pisica ta doarme atunci cand de obicei se trezea sau se trezeste cand de obicei dormea, atunci acesta ar putea fi un semn de dementa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu