Mister rezolvat? De ce mananca pisicile iarba?


Pisicile fac o multime de lucruri ciudate. Unele dintre acestea mananca adesea iarba, doar pentru a o arunca in sus cateva minute mai tarziu. Acum, dupa secole de mister si intrebari, oamenii de stiinta considera ca au aflat si motivul pentru care fac acest lucru.


Cercetatorii au examinat peste 1000 de proprietari de pisici de pe Internet care au petrecut cel putin trei ore pe zi urmarind animalele lor de companie. Dupa cum banuiau multi detinatori de pisici, consumul de iarba sau plante este un comportament extrem de obisnuit printre acestea: 71% dintre animale au fost surprinse de minim sase ori in viata mancand iarba, in timp ce numai 11% nu au fost vazute niciodata facand asta.

Multe explicatii online pentru consumul de iarba considera ca acest comportament ajuta pisicile sa isi revina atunci cand se simt rau. Dar doar un sfert dintre pisicile caremancau iarba au fost vazute ulterior vomand, iar 91% dintre respondentii studiului au spus ca pisica lor nici macar nu a parut sa fie bolnava inainte de a consuma plante.

In schimb, cercetatorii afirma ca vomitatul este doar un efect secundar al mancatului de iarba, nu scopul lor. Mancarea plantelor este instinctuala si vine cu un beneficiu evolutiv pentru feline – sau cel putin asa se crede – mancatul de plante sau iarba ajuta animalele sa alunge parazitii intestinali prin cresterea activitatii musculare in tractul digestiv. Totusi, se pare ca in prezent, pisicile nu mai au acesti paraziti. Autorii sustin ca acest obicei a fost mostenit de pisici de la stramosi mai indepartati.

Sfatul echipei de cercetatori pentru proprietarii de pisici este urmatorul: cumparati sau cultivati iarba interioara pentru ca animalele de companie sa le mestece. Acest lucru le va oferi o sansa de a exercita acest comportament cu care s-au nascut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu