De ce iubesc pisicile cutiile?


In timp ce vizitam niste prieteni care au acasa cateva pisici nu am putut sa nu observ cat de mult iubesc acestea pisicile.

De ce le plac pisicilor atat de mult cutiile?

Pisicile sunt atat de dornice sa se tarasca in cutii si in alte spatii mici, incat oamenii au lansat acum propriul lor meme cu titlul „daca se potriveste, ma asez”, iar Internetul este acum plin de imagini insotitoare ale acestei fraze. Asadar ce le atrage atat de mult la cutii?


Dar dragostea felinelor pentru cutii nu este pur si simplu un efect secundar al domesticirii; felinele de talie mare precum leii si tigrii, au fost de asemenea observate facand acelasi lucru in rezervatiile naturale.

Curiozitatea a omorat pisica

Pisicile sunt animale foarte curioase, asadar daca vad ceva nou in mediul in care traiesc, inclusiv cutii, atunci cu siguranta vor dori sa investigheze cu mai multa atentie.

Este putin mai cald

Pisicilor le place sa fie cald si confortabil. Le plac temperaturile mai ridicate mai mult decat oamenilor. Studiile au aratat ca zona termoneutrala a unei pisicidomestice (intervalul sau de confort) este cu aproximativ sapte grade mai mare decat a noastra.

Asadar, pisicile pot doar sa-si gaseasca uneori locuri putin mai calduroase in care sa se intinda, asa cum ar fi cutiile de carton, mai ales daca respectivul spatiu este mic si o obliga sa se ghemuiasca.

Siguranta si un bun loc de observare

Pisicilor le place sa se ascunda in locuri care considera ca le protejeaza de eventuali pradatori si, de asemenea, intr-un loc care sa le ofere un loc bun pentru a observa tot ce misca in jurul lor. O cutie poate respecta ambele cerinte.

Niveluri de stres

Au fost efectuate studii pentru a gasi raspunsul la aceasta enigma. Un astfel de studiu a examinat nivelurile de stres la doua grupuri de pisici, ambele fiind introduse intr-un mediu nou.

Unui grup de pisici le-au fost aduse cutii in care sa poata intra si celuilalt grup nu. Toate pisicile din grupul care a primit si cutii au prezentat un nivel de stres mult mai scazut in doar trei zile, in timp ce pisicile din celalalt grup au necesitat trei saptamani pentru ca nivelul lor de stres sa se reduca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu