De ce raman pisicile cu gura deschisa dupa ce miros ceva?


De ce o pisica miroase ceva si apoi tine gura deschisa pentru ceea ce pare a fi o perioada anormal de lunga de timp? Acest lucru se numeste „stinky face”. Dupa cum scrie si salvatorul de pisici Hannah Shaw pe Instagram, este „o modalitate a pisicii de a analiza un miros necunoscut si interesant in acelasi timp”. Acest lucru permite mirosului sa calatoareasca la organul vomeronasal de pe acoperisul gurii. „De asemenea, numit organul lui Jacobson, organul vomeronasal este o regiune de celule senzoriale din sistemul olfactiv al mamiferelor, al amfibienilor si al reptilelor.”


Desi pisica pare ca se schimonoseste foarte au, de fapt ea tocmai isi trage inapoi buza superioara. Pisica isi foloseste gura, nu nasul, pentru a trage aer si a-l filtra in zona vomeronasala. Oamenii de stiinta cred ca informatiile senzoriale care se deplaseaza prin organul vomeronasal se incadreaza undeva intre simtul mirosului si al gustului. Cainii au si acesti receptori, dar pisicile au in medie 30 de tipuri de receptori, in timp ce un caine are doar noua. Felinele mari precum leii si tigrii prezinta de asemenea acest raspuns numit „flehmen”.

In mod similar cu raspunsul flehman este obiceiul adorabil al unei pisici de a nu isi retrage limba pana la capat. Astfel, pisica „miroase” mediul inconjurator prin colectarea de feromoni care sunt transmisi organului vomeronasal. S-ar putea sa va para un lucru prostesc ca si raspunsul flehman, dar pisicile o fac dintr-un anume motiv.

Felinele de sex masculin sunt mai susceptibile sa faca acest lucru in comparatie cu femelele, dar acestea din urma folosesc metoda pentru a tine evidenta puilor. „Pisicile de sex masculin folosesc raspunsul flehman pentru a se imperechea” afirma medicul veterinar Sasha Gibbons. „Mirosurile pot ajuta la indicarea compatibilitatii dintre doua pisici si daca momentul este unul prielnic”.
Data viitoare cand pisica dumneavoastra face aceasta fata, ii puteti face o poza si apoi sa o postati pe Instagram. Tuturor le plac astfel de momente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu