De ce cainii de talie mare au o speranta de viata mai mica decat cei de talie mica? - Partea I


Intr-o zi am vazut o femeie foarte indurerata – “A fost atat de tanar”, spune ea. “Nici nu a apucat a saptea aniversare, de ce a murit?” Tulburarea ei nu se referea la pierderea unui copil, ci la trecerea in nefiinta a unui superb caine din rasa Great Dane, pe nume Frederick, care murise de o problema cardiaca. Desi puteam sa-i impartasesc durerea, partea rationala a mintii mele mi-a spus sa-i reamintesc ca, daca ai un caine de talie mare, ca un Great Dane, trebuie sa stii ca exista o mare probabilitate ca acesta sa moara la o varsta frageda. Este un lucru cunoscut faptul ca cei de talie mare au o speranta deviata mai mica decat cainii de talie mica. Binenteles, vazand situatia din punctul de vedere al unui psiholog, am stiut ca nu este momentul sa ii spun ceva rational si nici ca daca in viitor ar avea un Pudel, acela ar putea sa traiasca de doua ori mai mult decat cainele ce tocmai murise.


La prima vedere, cel putin pentru aceia dintre noi care studiaza animalele, notiunea ca creaturile de dimensiuni mai mici ar putea avea o viata mai lunga decat cele mai mari este contraintuitiva. Cand ne uitam la longevitatea tuturor mamiferelor, constatam ca, in general, animalele mai mari traiesc mai mult timp. De exemplu, elefantii au o durata de viata de aproximativ 70 de ani, iar durata de viata a unui soarece este de numai doi ani. Pentru a ajunge si la un exemplu extrem, cele mai mari balene care au aproximativ 65 de tone si 60 de metri lungime, traiesc in jur de 200 de ani.

Este ciudat ca, in timp ce speciile mai mari de mamifere traiesc mai mult decat cele mai mici, dimensiunea mare nu este un avantaj daca ne limitam la a analiza o singura specie. In cadrul oricarei specii putem vedea ca tendinta este inversata si animalele mai mici au o viata mai lunga. Acest lucru se aplica si in cazul cainilor. Datele sugereaza ca acest lucru este valabil si pentru oameni, deoarece persoanele mai mari au tendinta de a avea o durata de viata mai scurta (in acest caz, se pare ca masa corporala este mai importanta decat inaltimea singura).

Cainii din rasa Great Dane, precum Frederick din exemplul anterior, sunt un bun exemplu al situatiei pentru cainii mari. Sa incepem prin a remarca ca cele mai recente cercetari sugereaza ca speranta medie de viata a unui caine de talie medie este de 13,6 ani. Great Dane sunt in general clasificati ca fiind din rasa foarte mare, asa cum sunt toti cainii care cantaresc peste 40 de kilograme. In mod clar cei din rasa Great Dane se incadreaza in acest grup, deoarece cantaresc foarte mult. De asemenea, au o durata de viata foarte scurta, in medie de 6 pana la 8 ani. Doar 17% din cainii acestei rase vor ajunge sa traiasca zece ani.

Caini din rasa Irish Wolfhounds sunt probabil cei mai inalti dintre toti cainii, mascultii avand o inaltime medie de 90 cm la umar. Ei cantaresc in mod obisnuit intre 60-80 de kilograme. Speranta lor medie de viata este de aproximativ 6-7 ani si doar aproximativ 9% dintre acestia vor ajunge pana la zece ani.

Mastifful englezesc este unul dintre cei mai grei caini, un mascul putand sa cantareasca intre 65-115 kilograme. Speranta lor de viata este de aproximativ 7 ani si mai putin de un sfert dintre acestia vor ajunge sa traiasca zece ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu