De ce cainii de talie mare au o speranta de viata mai mica decat cei de talie mica? - Partea II


O echipa de cercetatori, condusa de Cornelia Kraus, biolog evolutionist la Universitatea din Göttingen din Germania, a decis sa determine daca este posibil, de ce anume cainii de talie mare au avut o viata mai scurta. Pentru a face acest lucru a colectat date de la cabinetele veterinare si de la medici. In cele din urma, avea informatii despre mai mult de 56000 de caini din 74 de rase diferite. Constatarile acestui studiu au fost publicate in American Naturalist.


Desi raportul de cercetare continea unele analize statistice complexe, anchetatorii au reusit sa rezume concluziile lor mult mai usor de inteles.

“Cainii mari cresc intr-un ritm accelerat, ca si cum viata lor adulta este mai rapida decat a cainilor de talie mica. Prin urmare, un prim raspuns la intrebarea de ce cainii mari mor mai repede este faptul ca imbatranesc mai repede”.

Apoi cercetatorii au adaugat un set interesant de numere pentru a arata cat de puternic a fost efectul masei corporale. Mai exact, au concluzionat ca pentru fiecare crestere de doua kilograme in masa corporala, se poate astepta la o pierdere de aproximatv o luna de zile din speranta de viata.
Se pare ca acesti caini mari au vieti care trec mult mai rapid. Pentru a vedea cum ar putea functiona acest lucru, vom reveni la Mastifful englez pe care l-am mentionat anterior. Pentru a ajunge la o greutate finala de aproximativ 100 de kilograme, cainele trebuie sa creasca foarte mult. Desigur, rata de crestere trebuie sa fie de mai multe ori mai mare decat cea a unui Yorkshire Terrier, care in cele din urma va avea numai opt kilograme. Asadar, Mastifful englez creste rapid si in cateva saptamani acesti caini pot castiga si cinci kilograme in greutate. Acest lucru necesita o multime de diviziune si crestere celulara – cu alte cuvinte, un ritm mult mai rapid de a trai, corpul muncind mai mult pentru a ajunge la dimensiunea normala a adultului.

Cu toate acestea, concluziile echipei de cercetatori nu explica mecanismul real care provoaca imbatranirea mai rapida la cainii de talie mare. Trebuie sa aflam de ce o rata de crestere rapida are ca rezultat o durata de viata mai scurta. Un indiciu in acest sens vine de la o echipa de cercetatori condusa de Thor Harald Ringsby de la Universitatea Norvegiana de Stiinta si Tehnologie. Raportul lor a fost publicat in Proceedings of the Royal Society.

Cautarea unui mecanism care sa duca la imbatranirea si moartea mai rapida la unele animale a condus acesti oameni de stiinta norvegieni pana la nivel genetic. Ei au ajuns sa isi concentreze atentia asupra a ceva numit telomere. Materialul nostru genetic, in special ADN-ul, este stocat in organisme numite cromozomi. Telomerele sunt capacele protectoare de la capetele acestor cromozomi. De exemplu, la oamenii tineri, telomerele sunt de aproximativ 8000 paa la 10000 de nucleotide mai lungi. Cu toate acestea, in timp, ele cresc mai scurte. Acest lucru se intampla deoarece telomerii se diminueaza in dimensiune cu fiecare diviziune celulara. Acest lucru este foarte important, deoarece atunci cand telomerii ajung la o lungime critica, celula se opreste sa se divida si poate chiar sa moara.

Deci, ceea ce pare sa se intample este ca prietenii nostri necuvantatori de talie mare trebuie sa isi conduca metabolismul si mecanismele lor de crestere la o rata ridicata de viteza. Celulele se impart rapid pentru a permite cainilor sa creasca la dimensiunea lor finala. Din nefericire, fiecare diviziune celulara va elimina un pic din lungimea telomerilor, apropiindu-i de o stare de lucruri in care corpul lor va incepe sa esueze, incepand de la nivelul celular.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu