Cainii pot detecta malaria!

Un studiu recent a dezvaluit ca unii caini pot detecta chiar si parazitii proveniti de la tantari transportati in sosetele purtate de copii. Cainii au un nas foarte delicat care poate detecta bombe, droguri, citrice si multe alte lucruri. Este oare posibil ca ei sa poata mirosi si malaria? Si daca da, ar fi util acest lucru?

Un mic studiu pilot a aratat ca acestia pot identifica cu precizie sosetele purtate peste noapte de catre copii infectati cu malarie – chiar si atunci cand copiii au avut cazuri atat de usoare incat nu au facut nici febra.

Studiul este o colaborare intre oamenii de stiinta din Marea Britanie si cei din Gambia si cainii britanici de detectie medicala. Studiul a fost lansat saptamana trecuta la conventia anuala a Societatii Americane de Medicina si Igiena Tropicala.

Inca din 2004 cainii au aratat ca pot detecta cancerul de vezica urinara, cancerul pulmonar prin probele de respiratie si cancerul ovarian prin probele de sange.


Cainii special instruiti pot avertiza persoanele du diabet zaharat atunci cand nivelul de zahar din sange a scazut periculos de mult sau pe proprietarii care sufera de epilepsie cand sunt in pragul unei crize. Alti caini au invatat sa detecteze boala Parkinson cu multi ani inainte de aparitia simptomelor.

Noul studiu, spun autorii acestuia, nu inseamna ca prietenul cel mai bun al omului va inlocui laboratoarele. Testele rapide necostisitoare pentru malarie sunt disponibile de peste un deceniu; peste 200 de milioane de persoane din zeci de tari sunt infectate in fiecare an.

Dar pentru sortarea unor multimi mari de oameni, cainii care pot detecta malaria ar putea fi foarte folositori.

Unele tari si regiuni care au eliminat de tot aceasta boala impartasesc frontierele cu altele care inca au cazuri. De exemplu Africa de Sud, Sri Lanka si Zanzibar nu au cazuri de malarie, insa primesc foarte multi vizitatori din Mozambic, India si Tanzania, tari in care exista aceasta boala.

Iar cand o regiune se apropie de eliminarea malariei, cainii ar putea sa treaca prin satele de acolo si sa arate care oameni nu sunt bolnavi dar au parazitii in sangele lor.

Nasul cainilor este de la 10.000 pana la 100.000 mai sensibil decat al oamenilor. Oamenii de stiinta nu sunt siguri exact ceea ce miros cainii, dar se stie ca parazitii de malarie produc aldehide volatile ca cele gasite in parfumuri.

Parazitii ar fi putut dezvolta abilitatea de a emana chimicale pentru a atrage tantarii pentru a ii transporta la noi gazde. Studiile au aratat ca tantarii prefera sa muste pe cei care au deja malarie.

Cele mai multe rase de caini au un nas bun, afirma un medic veterinar care a participat la acest studiu, dar cel mai bune pentru aceasta sarcina il au cainii crescuti pentru vanatoare.

Studiile initiale au fost facute doar pentru a dovedi ca detectia este fezabila, afirma Steve Lindsay, un entomolog de la Universitatea Durham din Marea Britanie, care a spus ca a fost inspirat de un caine care mirosea bagajele pentru contrabanda din aeroportul din Washington.

Nu ramane decat sa speram ca studiile vor continua si vor putea fi antrenati tot mai multi caini care sa poata detecta diverse boli doar mirosind o persoana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu