Cainii si pisicile pot suferi de dureri de dinti - I

Daca ati suferit vreodata de dureri de dinti, atunci stiti ca este un tip deosebit de neplacut de durere. V-ati intrebat vreodata daca cainele sau pisica dvs ar putea suferi de astfel de dureri? Aceasta este o zona interesanta care evidentiaza modul in care bolile dentare variaza intre caini, pisici si oameni.

Toate cele trei specii amintite sufera de o afectiune comouna: boala parodontala. Acest lucru cauzeaza gingii inflamate, cu infectii si schimbari progresive, ducand la gingii care se retrag si, eventual, la pierderea dintilor. Boala parodontala poate fi prevenita printr-o buna igienta dentara si acesta este motivul principal pentru care ingrijirea stomatologica de acasa este importanta atat pentru oamei cat si pentru animalele de companie.


In cazul cainilor si pisicilor vorbim despre periaj zilnic (pentru dintii din fata) plus jucarii dentare (pentru a mentine cat mai curati dintii din spate). Daca proprietarii sunt capabili sa faca acest lucru, atunci animalele lor de companie vor avea guri mai sanatoase, mai curate si mai putine boli parodontale.

Cu toate acestea, boala parodontala nu cauzeaza durere de dinti.

Cauza esentiala a durerilor de dinti este expunerea interiorului dintelui (asa numita cavitate pulpa). Aceasta contine fibre nervoase care sunt foarte sensibile (ganditi-va cum este atunci cand sunteti la dentist si acesta in timpul examinarii introduce o sonda in cavitatea unui dinte).

La oameni, cea mai frecventa cauza a durerii de dinti este data de cariile dentare. Placa, un film lipicios de bacterii, se formeaza constant pe dinti dupa ce ati mancat. Cand mancati sau beti alimente care contin zaharuri, bacteriile din aceasta placa produc acizi care ataca smaltul dintilor, determinand degradarea acestora. Degradarea erodoeaza smaltul care in mod normal se inchide in cavitatea pulpei. Periajul dintilor elimina placa de pe dinti si astfel ajuta la prevenirea decaderii dentare.

Pe de alta parte, cainii sufera de carii dentare extrem de rar, iar pisicile ceva mai des. Degradarea dentara la pisici nu este cauzata de alimente zaharoase, cauza este in continuare necunoscuta. Pisicile sufera de leziuni cutanate resorbite (FORL) care apar ca niste mici eroziuni pe suprafata dintilor. De cele mai multe ori acestea masoara 2-7 mm in diametru si pot fi usor vazute daca stiti ce cautati.

Pisicile afectate au un comportament schimbat. Pot sta langa bolul cu mancare si doar sa priveasca, sau pot sa manance foarte incet si sa maraie in acest timp. In alte cazuri, pisicile pot sa nu aiba niciun fel de semn exterior al durerii. Atunci cand un medic veterinar examineaza pisica, pot sa observe cu ochiul liber leziuni ale dintilor si apoi sa insereze o sonda fina in acele zone suspecte si sa urmareasca reactiile pisicii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu