De ce este posibil sa va antrenati pisica in mod gresit

Formarea si antrenamentul sunt o parte binecunoscuta de toti cei care detin un caine, desi metodele s-au schimbat mult peste generatii. Pisicile insa, sunt o poveste diferita – dar nu ar trebui sa fie.

“Oamenii nu pregatesc pisicile in mod traditional pentru ca se gandesc la acestea ca fiind independente si pline de vointa libera”, afirma Sarah Ellis, co-autor al “The trainable cat”.

“Ceea ce nu isi dau seama, totusi, este ca ei isi pregatesc subconstient pisicile pe o baza zilnica”.

Insa, vestea proasta este ca de multe ori antrenati o pisica pentru a face exact opusul a ceea ce va doriti. De cate ori ati strigat “Nu!” si ati alergat pentru a da pisica jos de pe blatul de bucatarie? Si totusi, pare ca aceasta nu invata niciodata sa nu se mai urce acolo. Totusi, exista un motiv pentru acest lucru.

“Dvs credeti ca in acele momente certati pisica, insa in mintea unei pisici, aceasta atentie este mai buna decat nimic si astfel ea satisfacuta” afirma Mikel Delgado, un medic veterinar de la Universitatea din California.

Este un principiu de baza al antrenamentului: daca un comportament are ca rezultat ceva care ii place animalului, atunci o va face din nou.

Asadar, incercati sa nu mai lasati acest principiu sa actioneze impotriva dvs si incercati sa-l faceti sa lucreze pentru dvs “Rasplatiti ceea ce va place si ignorati ceea ce nu va place”, spune acelasi Delgado.

Puterea pozitivitatii

Antrenamentul va ofera o modalitate mai eficienta de a comunica – si puteti descoperi ca si pisica dvs va raspunde.

Delgado a vazut acest lucru cand si-a invatat pisica sa foloseasca jucaria speciala pentru scarpinat, in locul utilizarii canapelei. “Atunci cand pisica mea dorea o recompensa, mergea la jucaria pentru scarpinat, punea o labuta pe ea si se uita la mineca si cand mi-ar cere o recompensa pentru acest lucru”.

Cand incepeti sa ignorati comportamentul nedorit, va trebui sa va mentineti foarte tare pe pozitie, cu toate ca este greu. “Initial animalul va incerca mai mult, asa ca, daca nu va mai treziti sa ii dati mancarea in mijlocul noptii, mai tare se va plimba pe fata dvs in timp ce dormiti si o ignorati.” Dar totul sta in consecventa.

Pentru a incepe sa va invatati pisica sa faca lucrurile pe care le vreti, Ellis sugereaza sa o antrenati mai intai sa vina la dvs atunci cand o strigati. Mergeti la 3-4 metri de pisica, strigati-o pe nume si apoi aratati-i o recompensa. Pe masura ce pisica incepe sa raspunda, mariti distanta initiala dintre ea si dvs.

Recompense substantiale

Odata ce pisica capata incredere in dvs, puteti incepe sa o antrenati pentru a face lucruri din ce in ce mai complexe, dar utile, cum ar fi sa va tolereze atunci cand ii taiati unghiile.

Retineti insa un aspect important, intotdeauna incercati sa antrenati pisica cu pasi mici, niciodata nu trebuie sa va grabiti pentru ca veti strica tot. Procesul poate parea obositor, dar la final veti vedea ca a meritat tot efortul si ca veti avea o pisica mult mai ascultatoare.

In timpul acestor antrenamente asigurati-va ca folositi numai recompense pe care pisica le primeste cu entruziasm. Daca nu este o recompensa suficient de incitanta, aceasta nu va face ce doriti dvs. De asemenea, recompensele trebuie sa fie mici si, in acelasi timp, pe parcursul zilelor de antrenament incercati sa ii reduceti si portiile de mancare obisnuite, pentru a preveni cresterea in greutate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu