Cainii antrenati sa miroasa nivelul de sange pot salva vieti

Cainii pot fi instruiti sa isi foloseasca simtul mirosului pentru a recunoaste droguri sau substante explozibile. Astfel, mark Ruefenacht se intreaba daca animalele ar putea, de asemenea, sa recunoasca schimbarile petrecute la nivelul zaharului din sange al persoanelor cu diabet zaharat.

Ruefenacht a suferit de aceasta boala o mare parte din viata sa. In 1999 acesta a murit in timp ce antrena un caine tanar pentru a fi un caine de ghidare pentru persoanele nevazatoare. Fara niciun avertisment, nivelul de zahar din sangele acestuia a scazut incredibil de mult.

Atunci, Ruefenacht a spus ca animalul de companie pe care il antrena a ramas cu el si a incercat sa-l tina treaz.

Mai mult decat probabil, acesta a avut o criza. In tot acest timp, cainele a ramas alaturi de el pana acesta a reusit sa isi regleze nivelul de zahar din sange.

Atunci cand discutam despre o scadere a nivelului de zahar din sange, medicii folosesc termenul de hipoglicemie. Ruefenacht a spus ca experienta sa atat de apropiata de moarte l-a facut sa se intrebe daca cainii nu ar putea fi instruiti si pentru a identifica schimbarile chimice care au loc in organismul unui om ce trece printr-o criza.

Ruefenacht a lucrat cu oameni de stiinta si renumiti medici veterinari, care au finantat cercetari care au constatat ca “mirosul” hipoglicemiei apare atat in respiratie cat si in transpiratie. De asemenea, a lucrat si a studiat alaturi de cei care antreneaza cainii sa recunoasca atat substantele explozibile cat si cancerul.

In plus, Ruefenacht a inceput sa antreneze un Labrador galben numit Armstrong care sa-i spuna atunci cand are din nou un nivel pericolus de mic de zahar in sange.

Antrenamentul lui Armostrong a fost un succes, acesta facand acum prte din Cartea Recordurilor, ca fiind primul caine din lume care a reusit sa detecteze diabetul.

Ruefenacht a remarcat ca, dupa succesele sale de formare timpurie, mai multe organizatii i-au oferit multi bani pentru drepturile la descoperirile sale. Acesta totusi, a spus pentru VOA ca a refuzat aceste oferte. In schimb, in anul 2004 a creat un grup numit Dogs4Diabetics, unde antreneaza caini pentru a ajuta persoanele cu diabet.

Ruefenacht spune ca instruirea unui caine care sa detecteze diabetul zaharat poate costa pana la 50000 de dolari. Organizatia sa strange bani pentru a acoperi aceste costuri, astfel incat sa poata oferi acesti caini in mod gratuit celor care au nevoie.

Mirosul hipoglicemiei

Pentru a instrui animalele,  Ruefenacht utilizeaza sticle care contin tampoane imbibate cu transpiratie de la o persoana ce sufera de diabet zaharat si recipiente cu alte mirosuri, cum ar fi untul de arahide, alimentele pentru caini sau plantele. Cainii primesc recompense atunci cand aleg borcanul corect.

Aceasta metoda de antrenament a cainilor a fost aprobata si stiintific.

Urmatorul pas este acela de a invata cainele sa-l avertizeze pe proprietar cand exista probleme. Cainii sunt instruiti sa utilizeze semne subtile la inceput. Cu toate acestea, daca semnalele sunt ignorate, animalele isi vor pune labele pe picioarele sau umerii proprietarului. Daca nici asa nu atrag atentia, cainii sunt invatati sa isi linga proprietarul si sa isi puna nasul in fata acestuia. Daca nici una dintre metode nu functioneaza, cainii sunt instruiti apoi sa gaseasca o alta persoana pentru a ii ajuta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu