Animalele in avion: care sunt drepturile dvs?

A fost o saptamana dezastruoasa pentru animalele de companie in avioane. In primul rand, un catelus a murit intr-un zbor al companiei United Airlines spre New York, dupa ce un membru al echipajului de cabina a fortat proprietarii sa-l puna in cosul de gunoi.

Apoi, o familie a mers la aeroportul din Kansas City sa isi preia ciobanescul german, dupa ce acesta a zburat din Oregon, insa cand au ajuns acolo au fost anuntati ca ciobanescul lor a fost transportat din greseala in Japonia.


Asadar, care sunt drepturile dvs atunci cand este vorba de a zbura cu animalele de companie?

Calatoreste cu animale destinate asistentei

In primul rand, exista o mare distinctie intre animalele de companie si animalele de asistenta. Acestea din urma sunt special instruite pentru a ajuta o persoana cu handicap si pot fi luate in cabina, cu conditia sa respecte criteriile companiilor aeriene si sa fie instruite in totalitate.

De exemplu, British Airways transporta caini de asistenta gratuit in cabina pentru orice zbor, atata timp cat animalul este certificat de o organizatie care este membru cu drepturi depline al Asociatiei Internationale a Cainilor (ADI) sau a Federatiei Internationale de caini de orientare (IGDF), organisme de acreditare pentru organizatiile de asistenta pentru caini din intreaga lume.

Multe organizatii recomanda sa fie acceptati cainii de asistenta doar pentru zborurile mai scurte de 10 ore. Cu toate acestea, British Airways accepta cainii pentru orice zbor, indiferent de durata.

Calatoreste cu animale destinate sprijinului emotional

Exista, de asemenea, o mare diferenta intre animalele de asistenta si cele de sprijin emotional. Animalele de sprijin emotional sunt folosite in terapia asistata cu animale pentru a imbunatati starea fizica, sociala, emotionala si cognitiva a pacientilor. Majoritatea acestor animale sunt caini si pisici; totusi papagaii, caii, elefantii, soparlele si maimutele au fost si ele folosite cu acelasi scop.

Cu toate acestea, desi majoritatea companiilor aeriene din SUA accepta animalele de sprijin emotional, acestea nu sunt recunoscute de majoritatea companiilor aeriene internationale – exceptie facand Air France, Lufthansa, Japan Airlines si Virgin Atlantic.

“Cainii de sprijin emotional care nu sunt recunoscuti ca si caini de asistenta de catre ADI sau IGDF nu au voie sa calatoreasca in cabina”, spune British Airways.

Calatoria cu animale de companie

Desi este destul de obisnuit ca animalele de companie sa calatoreasca in cabina avioanelor americane, in special pe zborurile interne, nu este ceva care se intampla si in Europa. Autoritatea Aviatiei Civile (CAA) a declarat pentru The Independent: “In conformitate cu reglementarile europene, companiile aeriene din UE, pot transporta animale de pana la 8 kg in cabina aeronavei, totusi este la latitudinea fiecarei companii aeriene individuale daca permite cu adevarat acest lucru sau nu”.

“In masura in care suntem constienti, nici un operator din Regatul Unit nu permite animalelor de companie sa calatoreasca in cabina (altii decat cainii asistenti)”. In schimb, exista unele companii care transporta animale de companie pentru o taxa.

Nici cei de la Ryanair sau easyJet nu iau animalele de zbor in cabina si nu permit decat animalele de asistenta la bord.

Este sigur sa zburati cu animalele de companie?

Decesele la animale, chiar daca sunt tragice, sunt relativ rare. Potrivit statisticilor DoT, 26 de animale au murit in timp ce au fost transportate in avioane in anul 2016, rezultand astfel o rata de 0,5 la 10000 de animale transportate. Cand animalele mor in timpul zborului, cauza poate fi din cauza unor defectiuni aparute la controlul temperaturii, a ventilatiei slabe sau a manipularii dificile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu