Cercetatorii au dezvoltat noi vaccinuri anti-gripale pentru caini

Este acel moment al anului foarte temut – sezonul gripei. Si noi, oamenii, nu suntem singurii care simtim durerea. Cainii pot lua si ei gripa, de asemenea.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Rochester, alaturi de un grup de medici veterinari, au dezvoltat, pentru prima data, doua noi vaccinuri anti-gripale pentru caini. Aceste cercetari nu sunt importante numai pentru imbunatatirea sanatatii prietenilor nostri cu blana, dar sunt bune si pentru a ne tine pe noi in siguranta. Cainii care au fost infectati cu virusuri gripale multiple au potentialul de a amesteca aceste virusuri si de a genera noi tulpini gripale, care ar putea infecta si oamenii. Acest lucru nu se intampla inca, insa expertii spun ca este posibil.

In prezent, cabinetele veterinare folosesc vaccinuri care include virusul gripal inactivat sau omorat, dar expertii spun ca acestea furnizeaza o protectie limitata, pe termen scurt. Oamenii de stiinta, condusi de Luis Martinez-Sobrido, profesor asociat in cadrul Departamentului de Microbiologie si Imunologie a creat doua vaccinuri impotriva virusului gripal canin H3N8, care circula la cainii din Statele Unite. Acestea folosesc virusul gripal viu, care este insa atenuat pentru a nu provoca gripa si care ofera perioade mai lungi de protectie.

Echipa lui Martinez-Sobrido, a folosit otehnica de inginerie genetica numita genetica de rezerva, pentru a crea un vaccin viu care se reproduse in nas, dar nu si in plamani. Nasul este locul in care virusul intra pentru prima data in corpul unui caine, astfel incat generarea unui raspuns imun ar putea opri virusul sa se raspandeasca mai departe in corp. Daca vaccinul ar intra in plamani ar putea provoca inflamatii nedorite ca raspuns la virusul viu. Studiul publicat in Jurnalul de Virusologie, a constatat ca vaccinul viu a fost sigur si a oferit o rata de protectie mai buna impotriva virusului gripei canine H3N8 la soarecii pe care s-au facut teste.

Intr-un al doilea studiu evidentiat in Jurnalul de Virusologie, echipa a folosit genetica de rezerva pentru a elimina o proteina numita NS1 din virusul gripal canin. Studiile anterioare au aratat ca eliminarea proteinei virale NS1 slabeste semnificativ virusurile gripale, astfel incat se obtine un raspuns mai bun din punct de vedere al imunizarii, dar nu cauzeaza boala. Aceasta abordare a fost utilizata cu succes si in elaborarea unor vaccinuri pentru oameni.

Ambele studii au fost efectuate in colaborare cu Collin Parrish, profesor de virusologie la Colegiul de Medicina Veterinara de la Universiatea Cornell si Pablo Murcia, profesor la Universitatea din Glasgow.

Echipa planifica acum sa testeze ambele variante de vaccinuri in studii clinice pe caini. Speranta lor este de a gasi noi modalitati pentru a stopa raspandirea gripei in adaposturi si canise, precum si pentru a evita transmiterea unui virus gripal de la caine la om.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu