De ce unii caini nu sunt scosi la plimbare in mod regulat?

Un nou studiu de la Universitatea din Liveropool, realizat in colaborare cu Universitatea din Australia de Vest, a examinat de ce unii oameni se simt motivati sa isi scoata cainii la plimbare in mod regulat, iar altii nu.

Exista mai mult de opt milioane de caini in gospodariile din Marea Britanie. Din pacate, nu toti dintre acestia sunt scosi la plimbare zilnic, sau macar odata la cateva zile.

Studiul, condus de Dr. Carri Westgarth de la Institutul Global Health, a analizat factorii demografici si comportamentali care contribuie la unii proprietari de caini si ii face pe acestia sa isi scoata animalul preferat la plimbare.

Incurajare si motivatie

Ca parte a studiului, datele au fost colectate de la 629 de proprietari de caini, toti participanti ai studiului RESIDE, care a durat 10 ani si s-a desfasurat in Perth, Australia de Vest.

Rezultatele a doua sondaje, “Incurajarea cainilor sa mearga” (cat de des m-a incurajat cainele sa il scot la plimbare in ultima luna) si “Motivatia cainilor de a merge” (a avea un caine, ma face sa merg mai mult pe jos), au fost analizate pentru a identifica factorii pozitivi cat si pe cei negativi asociati acestora.

Cainii si proprietarii

Explicand concluziile sale, Dr. Westgarth a spus: “Sunt atat factori ce tin de caini cat si factori ce tin de oameni, care sunt asociati cu sentimentul de incurajare si motivatia de a merge cu cainele la plimbare”.

“Acum stim ca proprietarii de caini se simt mai motivati sa ii scoata pe acestia la plimbare daca sunt de talie mai mare, in cazul acesta crezand ca mersul pe jos ii ofera cainelui o viata mai sanatoasa. O relatie puternica sau atasamentul fata de caine si bucuria pe care o arata cainii cand sunt scosi la plimbare, reprezinta, de asemenea, o motivatie pentru proprietari”.

“Persoanele mai putin motivate sa isi scoata cainele la plimbare, considera ca prietenii lor necuvantatori sunt prea batrani sau bolnavi pentru a iesi la plimbare, sau o alta persoana din casa ii scoate in mod regulat si cand aceasta nu poate, prefera sa nu ii scoata nici ei.”

Insa, toti cercetatorii si medicii veterinari, recomanda clar ca toti cei care detin un caine, sa incerce sa-l scoata zilnic la plimbare, chiar daca doar pentru cateva minute. Miscarea le face foarte bine cainilor, dar si stapanilor, care astfel se relaxeaza pentru putin timp si se deconecteaza de la greutatile vietii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu