Abilitatile mentale ale cainilor sunt asemanatoare cu ale unui copil de aproximativ doi ani

Cu toate ca nu v-ati dori ca un caine sa va completeze carnetul de cecuri, trebuie sa stiti ca acestia pot numara.

De asemenea, ei pot intelege mai mult de 150 de cuvinte sau pot insela alti caini sau oameni, in mod intentionat, pentru a obtine anumite beneficii, relateaza psihologul si cercetatorul canin Stanley Coren, de la Universitatea British Columbia.

Coren, autorul a nu mai mult de sase carti foarte populare despre caini si comportamentul lor, a examinat numeroase studii pentru a concluziona ca prietenii nostri necuvantatori au capacitatea de a rezolva probleme complexe si sunt mult mai asemanatori cu oamenii decat cu alte animale, asa cum se credea anterior.

“Cu totii ne dorim o perspectiva asupra modului in care tovarasii nostri cu blana gandesc si vrem sa intelegem comportamentul lor uneori stupid, ciudat si aparent irational”, a declarat Coren intr-un interviu. “Stralucirea si creativitatea lor din unele momente ne aminteste ca nu sunt Einstein, dar cu siguranta sunt mai asemanatori oamenilor decat ne-am fi gandit”.

In conformitate cu mai multe studii si masuratori de comportament, Coren afirma ca abilitatile mentale ale unui caine, sunt apropiate de ale unui copil cu varsta de doi – doi ani si jumatate.

Inteligenta diferitelor tipuri de caini difera, iar rasa determina unele dintre aceste diferente, spune acelasi Coren. “Exista trei tipuri de inteligenta la caini: instinctiva (cainele este crescut sa faca anumite lucruri), adaptiva (cat de bine invata cainele sa rezolve anumite lucruri) si de lucru si ascultare (echivalentul a “invatarii scolare”)”.

Datele de la 208 studii realizate in Statele Unite si Canada au aratat diferentele intre diferite rase de caini. Astfel cainii din rasa Border Coliie sunt numarul unu; Pudelii sunt pe locul al doilea urmati de Ciobanestii Germani si de Golden Retriever.

Din punct de vedere al intelegerii limbii, in medie cainii pot invata 165 de cuvinte, inclusiv semnale, iar “super-cainii” (care sunt foarte putini) pot invata pana la 250 de cuvinte, spune Coren. “Limita superioara a cainilor de a invata o limba se bazeaza pe studiul efectuat asupra unui Border Collie pe nume Rico, care a demonstrat ca a invatat 200 de cuvinte”, a spus Coren.

De asemenea, cainii pot numara pana la patru sau cini, spune acelasi medic veterinar. Se pare ca ei inteleg si aritmetica de baza, si vor observa erori in calcule simple, cum ar fi 1+1=1 sau 1+1=3.

Patru studii examinate de Coren au arat ca prietenii nostri necuvantatori pot sa rezolve probleme spatiale prin modelarea comportamentului altor caini sau a unor oameni. “Prin observatie, cainii pot afla locatia anumitor obiecte, pot gasi cele mai bune rute catre un anumit obiect (de exemplu cel mai rapid drum spre locul favorit din casa), modul in care sa opereze mecanisme (cum ar fi incuietori si mecanisme simple) si sensul cuvintelor sau a unor concepte simbolice.


De asemenea, in timp ce se joaca, cainii sunt capabili in mod deliberat sa induca in eroare alti caini sau oameni, cu scopul precis de a obtine recompense, spune Coren.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu