Copiii foarte mici nu ar trebui lasati nesupravegheati in preajma cainilor, spun expertii

Copiii nu ar trebui sa fie lasati nesupravegheati sa se joace cu un caine, spun expertii. Sfatul lor face parte dupa ce au fost facute niste sondaje care au vizat medicii ce se ocupa de muscaturile de caine. Din pacate in Romania nu avem asemenea statistici, asadar vor face referire la datele din Marea Britanie.

Muscaturile de caini sunt o problema la nivel mondial, in special la copii, spune Marina Morgan si John Palmer. In fiecare an, 250.000 de oameni care au fost muscati de caini vin cu leziuni minore la unitatile de primire urgenta din Marea Britanie, iar jumatatea dintre acestia sunt copii.

Statistici despre cazurile mortale sunt greu de obtinut, insa in ultimii cativa ani au fost aproximativ cinci cazuri pe an mortale, vazute la stiri. Aceeasi situatie este si in Romania, unde au existat in ultimii trei ani destul de multe cazuri.

Bazandu-se pe cele mai recente dovezi medicale, ei recomanda medicilor cum sa examineze si sa trateze un pacient care prezinta o muscatura de caine. Cei doi discuta si despre riscul de infectie cand se refera la asistenta medicala de specialitate. Pentru cei care calatoresc in strainatate si sunt muscati ei sugereaza si evaluarea riscului de rabie.

In ceea ce priveste prevenirea, ei sugereaza ca cei mici trebuie invatati sa trateze cainii cu respect, pentru a evita contactul direct cu ochii si pentru a nu ii sicana. Acestia ar trebui sa fie invatati sa nu se apropie de cainii nefamiliari, sa nu se joace cu orice caine, cu exceptia cazului cand sunt sub supraveghere atenta. De asemenea ar trebui invatati sa nu alerge sau sa tipe in prezenta unui caine, sau sa nu il deranjeze daca mananca, doarme sau isi ingrijeste catelusii.

Este clar ca nu toti cei care detin caini apreciaza si sunt de acord cu faptul ca cei mici nu ar trebui lasati fara supraveghere langa un caine. La fel cum unii parinti sunt obligati sa faca cursuri de educatie parentala, asa ar trebui unele persoane ce detin caini, sa urmeze niste cursuri care sa ii invete responsabilitatile cu care vine un caine. De asemenea, ar fi necesare programe educationale pentru copii care sa ii invete sa aiba un comportament preventiv in jurul cainilor.

De asemenea, cercetatorii considera ca si medicii veterinari ar trebui sa ii sfatuiasca pe cei care detin caini cu privire la muscaturile acestora si cum pot face sa le previna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu