Pastrati-va calmul si masurati tensiunea arteriala a pisicii

In urma cu un deceniu, un editorial in The Lancet, “Hipertensiunea necontrolata cucereste lumea”, a prezentat unele fapte alarmante: riscul de a deveni hipertensivi pe parcursul unei vieti este cu 90% mai mare in cazul unei tari dezvoltate sau ca peste 1,5 miliarde de adulti se asteapta sa aiba probleme cu tensiunea arteriala pana in anul 2025. De asemenea, in acelasi studiu ni se spune faptul ca “screening-ul nu se face in mod sistematic, iar diagnosticul se face adesea intr-un stadiu tardiv, atunci cand exista leziuni la unele organe”.

Societatea Internationala a Medicinei Felinelor (ISFM), divizia veterinara a Care International Cat, a scos in evidenta unele probleme similare pe care le au si animalele noastre de companie. Hipertensiunea arteriala este o stare foarte cunoscuta la pisicile mai in varsta, dar probabil ca si asa ramane semnificativ subdiagnosticata. Consecintele pot fi severe, afectand unele organe tinta (ochii, inima, creierul si rinichii). Unele daune, cum ar fi orbirea rezultata din dezlipirea de retina, sunt complet ireversibile. Altele insa, pot ceda in urma unui tratament antihipertensiv, subliniind astfel importanta diagnosticarii precoce. Cu toate acestea, acest lucru prezinta multe provocari, mai ales daca ne gandim la faptul ca monitorizarea de rutina a tensiunii arteriale se realizeaza, in general, foarte rar la pisici. Mai mult decat atat, este un lucru stiut ca pisicile sunt mai sensibile la stresul provocat de vizitele la cabinetul veterinar, ceea ce poate duce la “hipertensiunea provocata de halatul alb”.

Pentru a ghida medicii veterinari in a ii incuraja pe cei care vin cu pisici la cabinet sa urmareasca mai mult tensiunea arteriala, societatea ISFM a publicat un ghid cu privire la diagnosticul si managementul hipertensiunii arteriale la pisici. Recomandarile sunt cele stranse de un grup de experti, format din medici veterinari din Marea Britanie, Australia, Noua Zeelanda, Spania, Franta si SUA, si acopera mai multe domenii cheie. Acestea include: cat de des trebuie monitorizata tensiunea arteriala in functie de varsta pisicii si starea de sanatate, cand este justificata terapia antihipertensiva si cand nu, cand afecteaza organele interne anumite valori ale tensiunii arteriale sistolice, etc.

Samantha Taylor, un specialist in medicina felinelor si unul dintre co-presedintii acestui grup, explica: “Ghidul este foarte bine ilustrat si usor de citit si se spera ca aceste sfaturi vor incuraja o monitorizare mai raspandita a tensiunii arteriale in clinicile veterinare din toata lumea, pentru a creste identificarea timpurie a acestei conditii tratabile, si pentru a preveni consecintele clinice severe ale hipertensiunii arteriale netratate“.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu