Cum arata o pisica sanatoasa dar batrana?

La fel cum dieta imbunatatita si ingrijirea medicala adecvata au dus la cresterea sperantei de viata la om, asa si progresele in nutritie si ingrijire veterinara au crescut speranta de viata a pisicilor de companie. Rezultatul este o populatie tot mai mare de pisici imbatranite; in SUA, de exemplu, se estimeaza ca 20% dintre pisicile de companie au peste 11 ani de viata.

In conformitate cu International Cat Care, pisicile ajung la speranta maxima de viata la aproximativ 15 ani (echivalentul a 76 de ani in termeni umani), dar nu este neobisnuit pentru ele sa traiasca si pana la 20-21 de ani. Din fericire, pentru aceste feline care de obicei sunt foarte pretuite de membrii familiei, exista acum si varianta de “imbatranire sanatoasa”; la fel cum este si in cazul oamenilor, daca aveti grija de pisica dvs si o hraniti cum trebuie, chiar si cand va avea o varsta inaintata aceasta tot o sa para plina de viata. Cu toate acestea, ceea ce a fost mai putin bine definit, este ce inseamna de fapt o imbatranire sanatoasa la o pisica; cu alte cuvinte, ce schimbari vor fi considerate “normale pentru varsta” si care nu.

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, a fost publicat in revistele de specialitate, un ghid revizuit de un grup de experti si medici veterinari, legat de subiectul “imbatranirii sanatoase la feline”. Ghidul are doua parti, in prima vom gasi evaluari scrise de un grup de experti distins, iar in partea a doua sunt modificari frecvente observate la pisicile care imbatranesc – de la sanatatea sistemului musculo-scheletic si pana la problemele de comportament ce pot aparea.

Pe langa revizuirea datelor disponibile despre pisici, autorii au discutat despre resursele folosite la alte specii de animale, care au insa aplicabilitate si la pisici. De exemplu, in ceea ce priveste abilitatile cognitive, acestea definesc o pisica in varsta sanatoasa ca una care nu prezinta niciunul din asa-numitul model “DISHA” existent la caini; si anume dezorientare, modificarie de interactiune, tulburari de somn sau trezire, modifcari in activitatea de zi cu zi. Autorii au dezvoltat, de asemenea, noi resurse, cum ar fi biochimie serica si intervale de referinta complete al numarului de celule sanguine, date generate de la peste 600 de pisici imbatranite dar sanatoase.

Impactul acestei lucrari in definirea imbatranirii sanatoase se spera sa fie de doua ori mai mare. Pe de o parte furnizeaza, intr-o singura resursa, criteriile de evaluare utilizate de catre medicii veterinari care doresc sa ofere cea mai buna ingrijire pisicilor ce se apropie de finalul vietii; pe de alta parte, ofera un punct focal pentru initierea cercetarilor clinice viitoare – de exemplu, cu privire la efectele interventiilor specifice asupra pisicilor in varsta. Pana in prezent a existat un numar mic de cercetari despre imbatranirea felinelor, de aceea ghidul si studiul aparut acum este mai mult decat binevenit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu