Mirosul si gustul - Partea I

Cei mai multi caini sunt capabili de a detecta mirosuri si gusturi, care sunt dincolo de perceptia umana, dar unele rase au abilitati in special acute senzoriale. Cainii din rasa Bloodhound pot urmari o pista veche de patru zile, folosind simtul mirosului exceptional de dezvoltat. Alte rase, cum ar fi ciobanii germani si cei din rasa golden retriever au fost instruiti pentru a detecta droguri ascunse, explozibili si chiar arme.

Cum functioneaza mirosul la caini?
Cainii au un uimitor simt al mirosului si este considerata a fi una dintre cele mai mari trasaturi ale lor. Unii caini au un miros atat de bun incat pot fi chiar instruiti sa ajute la detectarea anumitor tipuri de cancer care pot fi ratate de teste medicale conventionale.  Majoritatea cainilor au un simt al mirosului foarte bun, comparativ cu al oamenilor, insa propriul lor simt poate varia in functie de varsta, rasa si chiar sex.

Simtul mirosului a unui caine este considerat ca este mai puternic decat al omului de 10-100,000 de ori. Acest lucru inseamna ca acestia sunt capabili sa distinga chiar si cele mai fine mirosuri, pe care un om nu va putea niciodata sa le deosebeasca.

Cum functioneaza gustul la caini?
Gustul este adesea legat de miros si foarte multe rase de caini vor folosi mirosul pentru a intelege mai usor ceea ce gusta. Daca ceva miroase rau, este foarte probabil ca si gustul sa fie la fel de rau! Cainii sunt mult mai buni la a mirosi decat atunci cand gusta, in comparatie cu oamenii.

Cu toate acestea, chiar si in cazul in care cainele se bazeaza pe miros mai degraba decat pe gust, acest lucru nu inseamna ca simtul gustului nu exista. Gustul este unul dintre cele mai vechi simturi ale cainelui si il ajuta inca de cand este foarte mic sa determine lucrurile bune pentru mancat si cele ce ar putea fi daunatoare. In timp ce gustul nu este la fel de rafinat cand sunt mici, totusi el este prezent cu mult inainte ca acesta sa vada sau sa auda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu