De ce cainii au o a treia pleoapa? - Partea I

Atunci cand catelusul dvs se joaca v-ati uitat vreodata cu atentie la el? Ati observat ceva diferit la acesta, ceva nu ati mai vazut cu alta ocazie? Catelusul dvs are nu una, nici doua, ci trei pleoape. In acest moment probabil va intrebati daca este ceva in neregula. Raspunsul este da si nu, la fel ca toti cainii, acesta s-a nascut cu trei pleoape. Insa, trebuie sa stiti ca atunci cand se poate vedea foarte clar a treia pleoapa, atunci este posibil sa fie ceva in neregula.

Nu e nimic anormal despre un caine care are o a treia pleoapa, deoarece toti au. Pleoapa a treia are chiar si propriul nume: membrana nictitanta sau hais. Aceste membrane sunt aceleasi pentru diferite rase si dimensiuni de caini, cu toate ca pigmentarea pleoapei a treia poate varia de la o rasa la alta. Unele sunt foarte clare pe cand alti caini le au mai tulburi.

Atunci cand membrana nictitanta se inchide peste ochiul unui caine, pare ca ochiul acestuia intra in orbite. De fapt, uneori, atunci cand el doarme, pleoapele superioare si inferioare raman deschise, facand sa para ca are globii oculari perfect albi, deoarece pleoapa a treia este inchisa.

Pleoapele servesc unui scop real. Acestea sunt un pliu de piele si muschi pe care noi le inchidem si deschidem in mod voluntar pentru a ne proteja globul ocular. Ochii oamenilor au atat pleoapa superioara cat si cea inferioara. Cainii au si a treoa pleaoapa in coltul ochilor, sub pleoapa inferioara.


Deborah S. Friedman un celebru medic oftalmolog veterinar spune ca exista patru functii ale pleoapei a treia la caini. In primul rand, actioneaza ca un "parbriz de spalare" pentru cornee, curatand resturile de mucus. De asemenea, glanda a pleoapei a treia produce aproximativ o treime din lacrimile cainelui. Pleoapa a treia contine tesut limfoid, care actioneaza ca un nodul limfatic si produce anticorpi pentru a lupta impotriva infectiilor. In cele din urma, aceasta a treia pleoapa protejeaza corneea de accidente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu