De ce cainii au o a treia pleoapa? - Partea II

Cainii nu sunt singurele animale cu membrane nictitante. Pasari, pisici, reptile, pesti si camile au, de asemenea, trei pleoape. Ei tin ochii animalelor umezi in fata vantului, nisipului sau a murdariei, fara sa fie nevoite sa clipeasca. Acest lucru este foarte util atunci cand vaneaza, deoarece intr-o fractiune de secunda cat dureaza clipitul pot pierde prada.

Pleoapa a treia nu este intotdeauna usor de vazut in cazul celor mai multe rase. Cu toate acestea, uneorii, cainii se nasc cu ele vizibile. Exista proprietari de caini care le considera inestetice si isi doresc sa le elimine, insa medicii veterinari refuza sa faca acest lucru doar din cauza aspectului.

Cu toate acestea, este foarte important pentru un proprietar de caine sa recunoasca daca exista o problema a pleoapei a treia. Daca veti observa a treia pleoapa a cainelui si nu ati mai vazut acest lucru in trecut, ar putea insemna ca globul ocular al animalului dvs s-a afundat in soclu din cauza unor dureri oculare severe.  Ar putea de asemenea, sa existe un traumatism ocular sau ca structura care tine pleoapa a treia, s-a slabit sau a suferit un accident. Medicii spun ca vizibilitatea acestei pleoape poate indica si alte probleme, cum ar fi conjunctivita alergia sau diferite boli autoimune.

O membrana nictitanta vizibila poate fi, de asemenea, un simptom al "ochiului cireasa", asa numit deoarece arata ca o mica cireasa rosie in coltul interior al ochiului. Din punct de vedere medical acest fenomen este un prolaps a pleoapei a treia. De fapt, cartilajul de sustinere a membranei se pliaza si pleoapa isi pierde functia de "stergatoare a ochiului". Glanda devine expusa si poate deveni foarte inflamata. In cazul in care cainele nu este dus la un cabinet veterinar, glanda isi poate pierde functiile, provocand o stare dureroasa cunoscuta sub numele de "ochi uscat".

"Ochiul de cirese" este un defect congenital gasit in general la rase precum: Cocker, Beagle, Terrier si buldog. Indepartarea pe cale chirurgicala a glandei lacrimale sau a pleoapei a treia compromite capacitatea ochiului de a produce lacrimi astfel incat o multime de medici veterinari nu recomanda acest lucru.

Insa, totul depinde de cei care detin cainele si de cat de mult doresc sa-si protejeze animalul mult iubit. Cel mai important este sa mergeti la un cabinet veterinar la consult atunci cand apar primele simptome si apoi sa luati cea mai buna decizie alaturi de un medic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu