Cainii pot vedea in intuneric?

In timp ce despre pisici putem afirma ca vad extraordinar in intuneric, iubitorii de caini se pot bucura si ei: cainii pot si ei sa se descurce in intuneric, in lumina slaba, dar nu intr-un mod atat de abil ca si felinele.

Capacitatea cainilor de a vedea in intuneric provine de la structura ochilor lor. Ei au pupile mari care primesc mai multa lumina. Retina lor are o multime de celule de lumina si de miscare foarte sensibile, numite tije. Acestea disting lumina de umbra. Si cel mai important, ochii cainilor, la fel ca si in cazul pisicilor, a unor pasari si pesti, au o membrana ca o oglinda numita "tapetum lucidum" in spatele ochiului. Aceasta membrana permite luminii care nu este absorbita de tije sa revina la nivelul retineri, astfel va patrunde mai multa lumina.

Dar oare cainii vad mai bine decat oamenii? Raspunsul mai simplu este ca ei vad in mod diferit, iar in unele cazuri, mai bine. Cainii vad nuante de gri, in timp ce lumea oamenilor este plina de culoare. Retina umana are mai multe celule con, care disting culorile, in timp ce retina cainilor are mai multe tije care au nevoie de mult mai putina lumina pentru a detecta spectrul gri. In amurg sau semi-intuneric, un caine poate vedea mai clar decat oamenii. Tijele sunt, de asemenea, sensibile la miscare, astfel permit cainilor sa detecteze miscarile mai mici si de a simti repede un strain sau prada. Acest lucru este util atunci cand stau de paza noaptea.

Deoarece ochii unui caine sunt stabiliti in partea din fata a fetei sale, nu pe partile laterale ca in cazul capului unui cal, ei au o viziune binoculara buna, care le permite sa foloseasca ambii ochi simultan, pentru a vedea un obiect. Dar, in functie de distanta acelui obiect, un caine poate vedea o schita neclara, doarece capacitatea unui caine de a se concentra pe detalii, nu este la fel de ascutita ca a unui om. Viziunea canina este de aproximativ 20/75, ceea ce inseamna ca la 20 de metri distanta, cainele va vedea la fel de clar ca un om la 75 de metri.

De asemenea, vederea unui caine este considerabil mai mica decat a oamenilor din cauza inaltimii. Fie ca discutam despre un Chihuahua sau un Great Dane, lumea arata diferit de la o distanta mult mai apropiata de sol, pentru caini.

La fel ca pisicile, cainii au o stralucire a ochilor in intuneric, care seamana cu o mica lanterna. Fenomenul este cunoscut sub numele de "eyeshine" si se intampla atunci cand lumina neabsorbita reflecta partea "tapetum lucidum" a ochiului, despre care discutam mai sus, care este ca o oglinda. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu