De ce ar trebui sa vaccincati pisicile? - Partea II

Vaccinurile actioneaza pentru a preveni boala prin programarea sistemului imunitar al pisicii de a recunoaste un agent patogen si al distruge. Cand pisica este vaccinata, virusuri moarte sau deteriorate sunt introduse in sangele animalului. Acest lucru permite corpului sa se familiarizeze cu agentul patogen, astfel incat atunci cand pisica va fi expusa la un virus, organismul ei il va putea distruge fara sa provoace boli.

Virusurile respiratorii pot provoca nu numai stranut si scurgeri nazale, dar de asemenea, acestea pot afecta si corneea. Aceste virusuri au tendinta de a aparea incontinuu, iar in timp pot deteriora grav ochiul, cauzand chiar orbirea. In plus, aceste virusuri pot duce la probleme respiratorii cronice.

Rabia este pe buna dreptate una dintre cele mai temute boli. Practic incurabila si intotdeauna fatala, aceasta boala afecteaza sistemul nervos central dandu-ne convulsii, salivatie intensa, stare de agresiune, frica si orbire. Rabia poate fi luata si de oameni prin muscatura de la o pisica nevaccinata.

Panleucopenia este o boala urata care loveste in general in pisoi. Aceasta boala poate cauza moartea, virusurile atacand maduva osoasa si sistemul gastrointestinal. Pisoii sau pisicile care au o stare de letargie, febra si diaree ar putea fi infectate cu acest virus. Oamenii nu pot lua aceasta boala de la pisici.

Leucemia felinelor afecteaza mai ales pisicile care ies afara. Cu toate acestea, in cazul in care aveti mai multe pisici si macar una dintre ele iese libera pe afara, atunci toate pisicile ar putea deveni bolnave. Pisicile cu leucemie vor suferi pierderi in greutate, febra, anemie si apatie. Din pacate, multe pisici care sufera de aceasta boala nu supravietuiesc.

Un comentariu:

  1. La cati ani se vaccineaza pisicile mature care traiesc exclusiv in apartament? Inteleg ca exista noi studii care spun ca vaccinurile sunt valabile cam 3ani in realitate si ca ele nu ar trebui vaccinate anual atat timp cat nu ies din casa si nu au contact cu pisici nevaccinate.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere