Ciclul de viata de la catelus pana la 1 an

Daca va ganditi sa cumparati un catelus de vanzare, atunci este important sa stim cum se dezvolta acestia in primul an de viata. Ciclul de viata al cainilor este mai rapid decat la oameni, de aceea acestia se dezvolta mai rapid, asadar este esential sa stiti atunci cand cumparati un catel cum si cand va evolua.

Varsta: 3 ore - in aceasta etapa catelul este orb, surd si fara dinti. Catelul poate simti cand este atins pe cap si poate gusta. Senzorii de miros si caldura sunt dezvoltati deja pentru a-si putea gasi mama si pentru a putea sa se tarasca spre ea. La aceasta varsta puiul poate sa ridice capul si in cazul in care se rostogoleste acesta va putea sa se intoarca.

Varsta: 1 saptamana – la aceasta varsta 90% din timp catelusii dorm si celalalt procent de 10% sunt alaptati.

Varsta: 2 saptamani – acum catelusii capata reflexe si isi dezvolta picioarele din fata, astfel incat el se poate ridica. Intre zilele 8-10 de viata isi vor deschide si ochii, dar campul vizual este limitat. Intre 12-16 zile puii vor incepe sa auda pentru prima data, deoarece acum li se deschid si canalele auditive.

Varsta: 3-4 saptamani – in acest moment se dezvolta si picioarele din spate, astfel incat deja catelusii se pot misca si se vor dezvolta mai rapid. Receptorii de durere sunt si ei dezvoltati, astfel incat catelul va simti durerea la fel de repede ca un caine adult. La aceasta varsta apar si dintii de lapte. Intre 4-5 saptamani vazul se dezvolta complet si catelul va incepe sa interactioneze si sa se joace.

Varsta: 6-8 saptamani – Reflexele, echilibrul si coordonarea se dezvolta rapid in aceasta perioada si catelul va incepe sa investigheze mediul inconjurator. La aceasta varsta incepe de obicei si intarcarea puilor. La 8 saptamani catelul va avea un sistem nervos complet dezvoltat si va fi gata sa mearga la noua sa casa.

Varsta: 8-10 saptamani – aceasta perioada este foarte importanta in procesul de invatare al catelusului dvs. Aici ar trebui sa socializati mai mult cu el pentru a-l face sa aiba incredere in dvs.

Varsta: 4-6 luni – dintii de adult vor incepe sa apara la aceasta varsta si catelul va incepe sa testeze limitele de comportament pe care i le veti impune. La aproximativ 4 luni, catelul ar putea avea o alta etapa grea si pentru el si pentru dvs, este posibil sa fie nervos in jurul strainilor si in situatiile noi in care va fi pus.

Varsta: 6-9 luni – acestea sunt lunile in care incep sa se vada diferentele de comportament intre femele si masculi.

Varsta: 1 an – odata ce catelul ajunge la 1 an de zile este momentul in care tehnic el devine adult. Insa va mai trece ceva timp pana cand catelul dvs va fi matur atat mental cat si fizic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu