Lucruri pe care le putem invata de la animalele noastre de companie - I


Vom incepe saptamana aceasta o serie de trei articole in care vom aborda un subiect haios: daca pana acum credeati ca numai noi ne putem dresa animalele de companie sa faca anumite lucruri, de astazi vom descoperi ce putem invata noi de la ele. 

Uitati de multitasking
Atunci cand un caine are ceva de facut, se concentreaza 100% pe acel lucru. Nu ar fi un lucru rau daca si oamenii ar proceda la fel. Anumite studii releva faptul ca memoria si atentia au de suferit atunci cand oamenii jongleaza cu munca si navigarea pe internet. Alte studii sugereaza ca de fapt oamenii pierd mai mult timp atunci cand incearca sa faca mai multe lucruri simultan.

Odihniti-va
Nu veti vedea niciodata un animal de companie care sa stea treaz 24/24. Exista dovezi clare care confirma faptul ca si oamenii ar putea profita de cateva ore de somn in plus. Un studiu facut pe 24.000 de persoane a aratat faptul ca cei care dorm dupa-amiaza au un risc scazut cu pana la 37% de a suferi de boli cardiovasculare sau de a muri din cauza acestora, fata de persoanele care dorm ocazional la pranz.

Plimbati-va zilnic
Indiferent daca aveti 4 sau 2 picioare, mersul pe jos este una dintre cele mai eficiente metode de a arde calorii si de a va imbunatati starea de spirit. Plimbarile zilnice va mai pot ajuta  sa luptati contra depresiei, sa scadeti in greutate, sa va diminuati riscul de a face diabet de tip II, sa reduceti riscul de cancer la colon sau de san si ajuta si la mentinerea sanatatii oaselor.

Socializati 
Oamenii sunt fiinte sociale, iar prietenia aduce mari beneficii pentru sanatate. Studiile efectuate in Australia arata ca persoanele care au multi prieteni au un risc cu pana la 22% mai mic de deces decat cele care au putini prieteni. 

Traiti clipa
Aceasta poate fi una dintre cele mai de pret lectii pe care le putem invata de la animalele noastre de companie. Cercetatorii de la Harvard au efectuat un studiu conform caruia oamenii sunt cei mai fericiti atunci cand nu isi planifica in detaliu orice activitate, ci atunci cand se concentreaza doar la ceea ce au de facut in momentul respectiv.

Nu ramaneti suparati
Un alt lucru foarte important este sa stim sa uitam lucrurile care ne supara. Supararea cronica a fost adeseori asociata cu deficiente pulmonare, pe cand persoanele care iarta mai usor au o parere mai buna despre sine.

Bucurati-va
Ok, poate ca nu aveti o coada pe care sa o agitati atunci cand sunteti bucurosi. Dar ati putea zambi mai des atunci cand chiar aveti motive sa o faceti. Studiile arata ca oamenii care sunt recunoscatori au o dispozitie mai buna. Intr-un alt studiu se arata ca oamenii care au tinut un jurnal in care au notat momentele in care s-au simtit recunoscatori si au multumit pentru ce au, s-au simtit mai bine si au avut mai putine motive sa se planga.

Acestea sunt doar cateva lectii pe care le putem invata de la prietenii nostri necuvantatori, urmand sa aflam mai multe in saptamanile ce urmeaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu