Terapie cu celule stem si pentru caini si pisici?

Acest tratament inovator este o optiune promitatoare pentru anumite afectiuni ale animalelor de companie.

Sursa foto: www.telegraph.co.uk
Decenii intregi cercetatorii au promovat celulele stem ca un potential tratament pentru o multime de afectiuni. 

Doctorii deja folosesc celulele stem in tratarea pacientilor cu leucemie, limfom si alte boli ale sangelui, precum si cancer.

Si animalele de companie pot beneficia de avantajele tratamentelor cu celule stem. Medicii veterinari spun ca “Folosita corespunzator, aceasta terapie va contribui semnificativ la tratarea unui numar mare de animale.”

Cel mai eficient tratament cu celule stem este cel folosit in tratarea osteoartritei la caini, precum si leziuni ale oaselor, tendoanelor, articulatiilor si ligamentelor. Cele mai recente cercetari arata ca celulele stem pot trata cu succes bolile de ochi ale cainilor si chiar stomatita, o boala grava a membranei mucoasa a gurii, in cazul pisicilor. In viitor, animalele de companie si oamenii vor putea beneficia de aceasta terapie pentru tratarea altor boli, precum diabetul si bolile autoimmune precum lupusul. 

Ce presupune terapia cu celule stem?
O celula stem poate deveni orice tip de celula, avand potentialul de a regenera tesutul acolo unde boala l-a afectat grav si l-a facut sa isi piarda functionalitatea.

Terapia folosita in tratamentul animalelor de companie foloseste celule stem din maduva spinarii sau grasime de la animalul dv de companie sau de la un alt animal al aceleiasi specii. Un medic veterinar injecteaza apoi celulele stem in zona afectata, iar acestea se deplaseaza catre tesutul inflamat sau afectat, suprima inflamatia, reduc durerea si genereaza cresterea de tesut nou. Tesutul nou este mai asemanator cu cel initial decat cu cel care ar creste intr-o zona inflamata netratata.

Terapia cu celule stem nu este insa benefica oricarei afectiuni sau oricarei specii de animale de companie. Feriti-va de medicii veterinari care afirma ca aceasta terapie vindeca tot. De asemenea, este bine de stiut ca nu este potrivita oricarui buget. Un tratament cu 2-3 injectii poate ajunge sau chiar depasi 2.000 USD. Daca bugetul va permite si daca animalul dv de companie mai are de trait ani buni, atunci tratamentul cu celule stem poate fi o varianta buna. Gasiti un medic veterinar care are experienta in aplicarea acestui tratament si puneti multe intrebari, nu numai daca cainele sau pisica dv este un candidat bun, dar si de ce.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu