Alimente pe care pisica nu ar trebui sa le manance niciodata (II)

Sursa foto: http://www.factsprofessor.com/
Saptamana trecuta am trecut in revista cateva dintre alimentele pe care pisicile nu ar trebui sa le consume niciodata. Dintre ele, amintim: tonul, laptele, strugurii, ciocolata si bucati de oase. Astazi vom 
continua lista cu alimente nepermise, dar vom afla si ce trebuie facut in cazul in care animalul dv de companie a ingerat alimente interzise si care sunt acele alimente pe care pisicile le pot consuma. 

Oua crude
Sunt doua problem in ceea ce priveste consumul de oua crude. Prima dintre ele este otravirea cu bacteria precum salmonella sau E coli. A doua problema o reprezinta o proteina ce se afla in albusul oului, proteina ce impiedica absorbtia de vitamina B. acest lucru poate cauza probleme la nivelul pielii si al blanii pisicii dv.

Carne si peste crud
Carnea cruda si pestele negatit, asemeni oualor crude, pot contine bacteria ce conduc la otravire. Mai mult decat atat, o enzima din pestele crud distuge tiamina, care este o parte esentiala a vitaminei B. lipsa tiaminei poate cauza dereglari neurologice grave si poate duce la convulsii si coma.

Mancare pentru caini
O gustare ocazionala formata din mancare pentru caini nu ii va face rau pisicii dv. Dar mancarea pentru caini nu este buna si pentru pisici, desi contin aproximativ aceleasi ingrediente. Cu toate acestea, mancarea pentru pisici include mai multe proteine si vitamine decat cea pentru caini. O dieta bazata numai pe mancare pentru caini poate conduce la malnutritie.

Ficat
Bucatele mici de ficat sunt ok, dar consumul regulat de ficat poate provoca intoxicatie cu vitamina A, lucru ce poate afecta in mod grav oasele pisicii. Printre simptome recunoastem deformari ale oaselor si osteoporoza. Intoxicatia cu vitamina A poate provoca moartea.

Prea multe gustari si recompense
Mancatul in exces sau prea des are aceleasi consecinte ca la oameni. Se poate ajunge la obezitate sau chiar diabet.

Aluat necopt
Inainte sa fie copt, aluatul de paine trebuie sa creasca. Si exact acelasi lucru il va face in stomacul pisicii dv. Pe masura ce se umfla in interior, acesta provoaca dureri mari. Ca sa nu mai mentionam ca pe masura ce drojdia din aluat fermenteaza produce alcool, fapt ce conduce la otravire cu alcool. 

Medicamente pentru oameni
Una dintre cele mai frecvente cauze ale intoxicarii la pisici este ingerarea de medicamente prescrise pentru oameni. La fel cum ati proceda in cazul copiilor dv, depozitati medicamentele departe de accesul pisicilor. Ibuprofenul care este folosit in cazul racelilor sau a durerilor, poate fi fatal pentru pisici.

Articole din camara
Majoritatea articolelor aflate pe rafturile din bucatarie pot dauna serios pisicilor. Aveti grija sa le pastrati in locuri unde accesul pisicii este imposibil. 

Cum procedam daca pisica a ingerat alimente nepermise
Indifferent cat sunteti de atenti, este posibil ca pisica dv sa ingereze alimente nepermise. De aceea, o ideea foarte buna este sa aveti intotdeauna la indemana numarul de telefon al medicului veterinar. Daca nu aveti numarul de telefon al medicului veterinar, duceti pisica la cea mai aproapiata clinica veterinara. 

Ce pot manca pisicile
Pisicile sunt animale carnivore si au nevoie de carne. Puteti discuta cu medicul veterinar despre dieta echilibrata pe care pisica dv ar trebui sa o aiba si puteti citi informatiile aflate pe pachetele cu mancare pentru pisici, pentru a afla cum pisica dv poate fi sanatoasa. O gustare ocazionala formata din carne de vita fara oase si bine gatita si un pic de orez brun este ok, cu conditia sa fie portie mica.

Cam acestea au fost alimentele premise, respectiv interzise pisicilor. Intr-o oarecare masura, acestea se aseamana cu interdictiile despre care vorbeam in saptamanile trecute, cu privire la caini. 
Aveti grija ca pisica dv sa nu consume nimic din lista de mai sus si astfel o veti putea feri de intoxicatii periculoase sau alte probleme mai grave.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu