Acordarea primului ajutor in cazul animalelor de companie

Sursa foto: www.gopetplan.com
Probabil ca stiti cum trebuie sa reactionati in cazul in care un membru al familiei dv se taie sau se accidenteaza. Dar oare stiti ce este de facut cand animalul dv de companie se ineaca cu un os sau are convulsii?

Cunoasterea catorva elemente de baza in acordarea primului ajutor poate face diferenta dintre viata si moarte. Mai jos avem cateva situatii care necesita acordarea primului ajutor inainte de a merge la medicul veterinar.

Animalul este lovit de o masina
Este mai probabil ca un animal ce are dureri sa va muste. Asa ca puneti-I o botnita sau legati-l cu o esarfa sau prosop, numai in cazul in care nu varsa. Scoateti animalul de pe sosea, punandu-l usor pe un prosop sau o patura. Nu ridicati animalul, ci mai degraba strecurati cumva patura sub el. Asigurati-va ca temperatura corpului este normala, avand in vedere ca s-ar putea sa fie in soc. Daca credeti ca are oase rupte, infasurati o revista sau un ziar in jurul locului respectiv, pe post de atela.

Animalul este otravit
Asa cum am mentionat in articolele anterioare, multe lucruri pot fi otravitoare pentru animale, dar acum ne referim la cele care se gasesc in mod normal intr-o gospodarie: antigel, insecticide, aspirina, stafide sau chiar guma de mestecat fara zahar. Dar nu intrati in panica. Multe dintre acestea au un antidot. Sunati imediat la o clinica veterinara si personalul de acolo va poate ajuta.

Animalul se ineaca
Daca animalul este inconstient, deschideti-i gura si incercati sa scoateti obiectul ce blocheaza caile respiratorii. Daca animalul este constient, incercati sa aplicati o varianta modificata a manevrei Heimlich. Asezati animalul pe o parte, aplicand presiune sub coaste si miscati mainile catre inainte. Acest lucru poate facilita scoaterea obiectului. Rugati pe cineva sa va conduca la cea mai apropiata clinica, in timp ce dv continuati sa efectuati aceasta manevra.

Convulsii
O convulsie va trece de la sine in mai putin de 3 minute. Grija dv este sa va asigurati ca animalul este in siguranta cand acest lucru se petrece. Indepartati orice obiecte mobile din jurul animalului. Nu puneti mainile sau fata aproape de gura animalului si nici nu incercati sa ii scoateti limba afara din gura. Spre deosebire de oameni, animalele nu isi vor inghiti limba in timpul unei convulsii. Cand animalul isi revine, contactati medicul veterinar.

Muscaturi de caine
Daca un alt caine il musca pe al dv, mergeti de urgenta la clinica veterinara. Muscaturile de caine pot smulge mult par si pot lasa urme adanci. Daca nu este dezinfectata corespunzator, rana se va infecta.

Intepaturile de viespi sau albine
De obicei aceste intepaturi provoaca mancarimi usoare si umflaturi minore. Daca puteti vedea acul, incercati sa il scoateti folosind o penseta. Un antihistaminic poate ameliora simptomele, dar intrebati medicul veterinar cu privire la doza. Daca observati umflaturi la nivelul fetei sau al gatului sau chiar urticarie pe tot corpul, duceti de urgenta animalul la clinica veterinara. Aceste simptome sunt intalnite si in cazul socului anafilactic.

Insolatie
Daca animalul dv gafaie, saliveaza in exces, are probleme cu respiratia sau manifesta alte simptome specifice insolatiei, duceti-l la un loc racoros imediat. Puneti-i un prosop rece si umed pe cap si gat (in niciun caz pe fata). Il puteti stropi cu apa rece, mai ales pe burta, inainte de a-l transporta la medicul veterinar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu