Cum putem impiedica o pisica sa ne muste si sa ne zgarie.

Nu este distractiv sa fii muscat sau zgariat de pisica ta. Poate fi chiar periculos daca ranile sangereaza, daca pisica va inteapa pielea sau va lasa rani ce se pot infecta. O pisica se poate speria si de reactia dvs, daca nu stiti cum sa reactionati corect, facand ca acest obicei sa se inrautateasca. 

1. Incercati sa intelegeti ce determina schimbarea de comportament a pisicii dvs. Pisicile reactioneaza mai bine la recompense si vorbe bune, ignorand complet alt tip de comportament.

2. Nu loviti, nu tipati, nu alergati si nu va pierdeti cu firea in preajma pisicii. Nu veti face altceva decat sa speriati pisica si o sa agitati.
Nu chemati niciodata pisica langa dvs pentru a o pedepsi apoi. Pisica nu stie de ce reactionati negativ, deoarece atunci cand este chemata de o persoana are parte de reactii pozitive. 

3. Invatati sa anticipati muscaturile si zgarieturile directionate catre alte persoane. Majoritatea stapanilor invata anumite semnale pe care pisica le transmite inainte de a face ceva, iar semnalele transmise inainte de a musca sau zgaria nu difera. Daca o mangaiati sau interactionati in vreun fel cu pisica, fiti atent la semnale ca pupile dilatate sau cand nu mai toarce. Daca pisica va fixeaza cu privirea si are urechile date pe spate, ar trebui sa ii oferiti putin spatiu. In momentul in care simtiti ca pisica vrea sa va muste sau sa va zgarie, sunt cateva lucruri pe care le puteti face pentru a o opri:
  • Luati-o in brate si asezati-o pe covorasul pe care isi ascute ghearele si incurajati-o sa zgarie acolo.
  • Aratati-i soricelul de jucarie si incurajati-o sa il muste pe acela. 
  • Lasati pisica singura.

4. Intelege ceea ce ii motiveaza acest comportament de a musca si de a zgaria. Cunoasterea cauzei este o parte foarte importanta a gestionarii corecte a situatiei si va poate ajuta sa identificati si apoi sa eliminati problema. Muscaturile si zgarieturile pot fi cauzate de una din urmatoarele:
  • Auto aparare: Muscatul si zgariatul este cea mai buna modalitate pentru o pisica de a se apara. Daca v-ati ranit pisica accidental (cum ar fi sa va asezati pe coada ei) este foarte probabil sa va muste, acesta insa este un raspuns natural, negandit.
  • Agresivitate: Pisica dvs incearca sa fie intotdeauna cea mai importanta in gospodarie. Incercati sa o invatati ca dvs aveti rolul dominant acolo.
  • Stresul (zgomot, schimbare de mediu, oameni suparati, etc): Pisica dvs preia diferite emotii pe care le aveti. Cel mai bun raspuns este de a restabili calmul si o atmosfera constanta. Micsorati volumul televizoarelor, cereti copiilor sa fie mai putin galagiosi, etc.
  • Prea mult entuziasm: Pisicile mici sunt foarte jucause, dar uneori exagereaza si ajung sa muste sau sa zgarie.
  • Frica de manipulare dura: In cazul in care copiii sau alte persoane s-au jucat putin mai dur cu pisica, aceasta va creste cu teama de a fi ridicata cand vreti sa va jucati si atunci poate sa se lase cu muscaturi si zgarieturi.
  • In caz de boala: uneori muscatul este doar un raspuns la senzatia de rau sau de teama. In acest caz, in cazul in care banuiti ca pisica este bolnava, cel mai bine este sa o duceti la un control la un cabinet veterinar.


5. Evitati sa incercati sa fiti dragastos cu pisica dupa ce va musca. Daca sunteti foarte calmi, tandri si credeti ca o imbratisare vindeca tot, atunci este momentul sa nu mai faceti acest lucru. Dupa ce o disciplinati, nu deveniti dintr-o data prietenos deoarece pisica va fi foarte confuza si va avea parte de sentimente amestecate, astfel incat data viitoare este foarte probabil sa va muste la fel de rau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu