Aduceti acasa un al doilea caine

Aducerea unui al doilea caine acasa necesita destul timp de gandire. Acest lucru va insemna o schimbare completa in rutina „normala” a familiei. Iar daca este vorba despre un catelus sau un caine adult nu are deloc importanta.
Sunt multe lucruri de luat in considerare inainte de a aduce acasa animale de companie. Este indicat sa incercati sa raspundeti la cateva intrebari:
• Traiti cu un buget restrans? Un al doilea caine va necesita vizite anuale la cabinetul veterinar, va avea nevoie de mancare, jucarii si probabil un loc nou in casa, doar al lui.
• Un al doilea caine are nevoie de timp. Ai timpul suplimentar necesar pentru plimbari, hranire, formare, etc?
• Cainele pe care il detineti deja are probleme de comportament?
• Sunteti pregatit pentru un comportament nepotrivit al cainelui pe care il detineti deja? Noul venit il poate supara pe cel existent si astfel acesta poate incepe sa se comporte foarte rau.
• Cainele pe care il detineti este prietenos cu alti caini si cu oamenii? In cazul in care cainele dumneavoastra este un „bataus”, sansele de a-i gasi un „prieten” sunt foarte mici.
• Care este nivelul de stres in casa dvs? V-ati mutat de curand, aveti un nou membru in familie sau orice altceva care sa perturbe rutina normala s-a intamplat? Perioadele de stres nu sunt un moment bun pentru a aduce un caine nou acasa.
• Sunteti fericit cu cainele pe care il detineti? Un al doilea caine ar putea aduce schimbari in personalitatea cainelui.
Sursa: wodumedia.com
Cititi aceste intrebari de cateva ori si raspundeti sincer. Fiind sinceri veti elimina posibilitatea de a face o greseala. Unii caini chiar nu au nevoie de un „tovaras”, ei sunt fericiti sa fie singurii din familie. Adevarata intrebare de fapt este daca dumneavoastra sunteti cel care va doriti un nou caine.
Odata ce sunteti convinsi ca va doriti un nou caine este important sa alegeti daca veti cumpara un catelus, un caine tanar sau unul mai batran. Acest lucru de obicei depinde de cainele pe care il aveti deja.
Catelusii sunt mai usor de adus langa cainele actual, nu vor parea ca niste intrusi, ci mai degraba ca niste „paraziti”. Daca va decideti la un catelus nu uitati ca ei nu isi dau seama cum ar trebui sa se comporte in primele 4 luni.
Catelusii ii vor innebuni pe cei mai in varsta deoarece vor vrea sa se joace incontinuu, de aceea sub nicio forma sa nu ii lasati nesupravegheati la inceput. Daca plecati de acasa sau nu aveti timp sa va ocupati de ei, nu uitati sa ii duceti in camere separate.
In schimb daca aduceti un caine adult in casa veti avea nevoie de mai mult tact si de un plan bine pus la punct.
Primul pas – cainii trebuie sa se intalneasca pe un teren neutru. Pentru acest lucru aveti nevoie de un prieten sau o ruda, dar nu de un membru al casei dumneavoastra. Cainii trebuie sa se intalneasca intr-un loc unde nu au mai fost niciodata.
Ambii caini trebuie sa fie tinuti in lesa si introdusi unul altuia ocazional. Permiteti-le sa faca toate lucrurile specifice lor, cum ar fi de exemplu mirositul reciproc. Totusi daca ii vedeti ca maraie nu ii mai lasati in acelasi loc impreuna. Ramaneti calm si vorbiti cu ei cu o voce vesela. Dupa cateva minute incercati sa ii lasati din nou sa se cunoasca, dar sa nu fie prea apropiati. Daca din nou veti auzi ca acestia maraie este foarte probabil ca cei doi nu vor fi niciodata prieteni.
Orice ati face, nu incercati sa ii imprietenti fortat. Cand veti ajunge acasa o sa aveti numai probleme. Cainii se vor bate daca nu se plac si va fi dezastruos atat pentru ei cat si pentru dumneavoastra.
Dupa ce prezentarile au fost facute este timpul sa ii duceti acasa. Insa o sugestie buna este sa nu ii duceti in aceeasi masina. Apoi cand amandoi ajung acasa nu ii lasati fara lesa la inceput, deoarece ii veti controla mai greu.
Cei doi caini odata ajunsi in acelasi loc vor avea nevoie sa se hotarasca intre ei care va fi „stapanul”. Acest proces este unul lung care poate dura chiar si doua luni, perioada in care se poate lasa si cu un comportament agresiv. Benefic este sa nu ii lasati nesupravegheati niciodata in aceasta perioada.
Cel mai greu lucru pentru dumneavoastra va fi sa le urmati decizia mai ales daca primul caine nu va mai fi „numarul unu”. Acest lucru inseamna ca el va fi primul hranit, primul care iese pe usa, etc.
Daca tot am amintit despre mancare, sfatul nostru este sa le puneti separat in locuri separate, astfel sa nu poata sa „fure” unul de la altul.
Insa, pe langa toate aceste aspecte nu uitati ca dumneavoastra sunteti stapanul lor si conduceti casa, astfel ei in primul trebuie sa va asculte. Nu ii bateti si nu folositi forta pentru a va impune punctul de vedere, fiti calm si constant in ceea ce le cereti.
Un ultim punct si probabil si cel mai important este exercitiul. Acesta este secretul sa ii obositi suficient incat sa nu mai aiba chef sa se certe unul cu altul. Exercitiile ii scapa de stres si foarte probabil ca si pe dumneavoastra la fel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu