Adevarul despre ghearele pisicilor

La ce utilizeaza ghearele pisica?
Principalul motiv pentru care oamenii decid sa taie ghearele pisicilor este pentru a-si proteja mobila. Ghearele unei pisici neantrenate pot fi foarte distructive in casa, stricand mobila, perdelele sau covoarele. Pisicilor le place si au nevoie sa zgarie in lemn si suprafete dure, iar daca nu sunt antrenate corespunzator, mobila dvs va fi foarte atragatoare pentru ele. Un alt motiv pentru care oamenii taie ghearele pisicilor este pentru ca acestea sa nu se raneasca singure. Pisicile isi folosesc ghearele si dintii pentru a se apara si pentru a lupta. Copiii mici pot maltrata pisicile si astfel ele ii pot zgaria. Alte pisici au un comportament mai agresiv si nervos iar cand se simt amenintate ii pot zgaria pe cei din jur.
Sursa: www.funnycatpix.com
Toxoplasmoza si Bartoneloza sunt doua boli care pot fi transmise de la pisici. Este important de remarcat insa, ca aceste boli pot fi mult mai usor contractate de la cutia cu nisip sau de la o muscatura decat de la o zgarietura.

Taierea ghearelor unei pisici este o solutie egoista si foarte drastica pentru problemele care pot fi rezolvate si in alte moduri. Cei care decid sa faca acest lucru o fac pentru propriul lor confort in primul rand si nu se gandesc si la consecintele pe care le poate avea in comportamentul pisicii.

Ce include de fapt procesul de taiere a ghearelor?
Acest proces inseamna mai mult decat a scoate pur si simplu unghiile sau ghearele pisicii. Operatiunea in sine inseamna de fapt amputarea fiecarui deget al pisicii de la prima articulatie. Taierea de la prima articulatie inseamna ca taietura este facuta prin muschi, nervi si os. Procesul este foarte dureros, specialistii spunand chiar ca este mai rau decat atunci cand este sterilizata, iar perioada de recuperare este destul de lunga. Chiar si dupa ce ranile s-au vindecat, pisica poate suferi infectii.

Exista dezavantaje in urma taierii ghearelor?
Da, exista numeroase dezavantaje, nu numai pentru pisica ta, dar si pentru tine ca proprietar. Taierea ghearelor este considerata ilegala in multe tari din intreaga lume deoarece este o forma de abuz si de mutilare. Multi oameni nu realizeaza cat de dureroasa este aceasta operatiune. Se intampla de multe ori ca pisica sa nu dea semne de durere, insa cu siguranta aceasta sufera foarte tare, iar perioada de refacere poat ajunge si la cateva saptamani.

Complicatiile dupa taierea ghearelor sunt si ele foarte frecvente. Ranile se pot infecta sau unele dintre degetele amputate pot incepe sa creasca din nou. Unele pisici pot ramane cu un schiopatat permanent sau chiar paralizate.

Pisicile au nevoie de gheare pentru echilibru sau pentru a isi fixa labele pentru a se intinde, acest proces de intindere fiind foarte important pentru tonifierea musculara. De asemenea pot exista si probleme de comportament. Pot capata o frica pentru cutia cu nisip, deoarece atingerea nisipului poate deveni dureroasa, asadar nu o sa va mai zgarie mobila dar nici nu va mai folosi cutia cu nisip. Un alt aspect negativ ar putea fi faptul ca daca nu mai au ghearele pentru a se apara, pot incepe sa muste atunci cand se simt amenintate.

Alternative pentru taierea ghearelor
Inainte de a va decide la o astfel de masura drastica pentru pisica dvs care poate duce si la aparitia mai multor boli pisici, incercati sa luati in considerare si unele dintre alternativele existente, care de multe ori pot fi mai eficiente. Principalul motiv pentru care oamenii apeleaza la aceasta solutie este pentru ca pisica le deterioreaza mobila. Pisicile folosesc mobila pentru a se scarpina deoarece este un mod foarte simplu de a elimina celulele moarte din jurul ghearelor. Insa pisicile sunt animale foarte usor de antrenat, asadar ii puteti cumpara un obiect special pentru scarpinat (se numesc copaci de scarpinat) si apoi sa o invatati sa il foloseasca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu