Intrebari despre sanatatea animalelor de companie!

Daca detineti un animal de companie, fie ca este vorba despre o pisica, un catelus, pesti sau un papagal cu siguranta sunt cateva intrebari pe care mereu le-ati avut. Fiecare animal de companie are fara indoiala partea sa de intrebari specifice legate de sanatate, insa acest lucru ar insemna sa scriem pagini intregi. Asadar in acest articol o sa gasiti cateva intrebari generale despre sanatatea animalelor.
                                                                                         Sursa: www.dogster.com
Animalele de companie nu pot vorbi, asadar cum stim cand se simt rau?
Este adevarat ca animalul dvs nu poate vorbi insa puteti invata sa ii interpretati limbajul daca sunteti atent la cateva semne cruciale. Unul dintre primele simptome care arata ca este posibil sa fie ceva in neregula cu orice animal este scaderea apetitului, mai ales la animalele tinere. In acel moment este foarte important sa monitorizati cu atentie cat mananca si cata apa bea. Unele animale de companie, cum ar fi cainii batrani, pot sari ocazional peste mese, dar in cazul in care refuza mai mult de doua mese este momentul sa incepeti sa cautati si alte simptome de boala. Simptomele comune ale bolii includ o scadere semnificativa a activitatii normale, animalul devine anti-sociabil, exista o pierdere neobisnuita de blana / pene / piele care poate rezulta rani, diaree, lacrimarea ochilor, gingii palide sau deshidratare. Deshidratarea se poate verifica foarte usor printr-un simplu test al elasticitatii pielii. Gasiti un loc pe pielea animalului dvs unde nu este stransa in mod natural (deci nu pe ceafa sau gat) si trageti o parte mica. In cazul in care pielea nu isi revine imediat, atunci deshidratarea poate fi o problema. Daca observati oricare dintre aceste simptome nu ezitati sa sunati un medic veterinar. Cele mai multe boli nu sunt grave la debutul lor, insa pot deveni rapid foarte grave, mai ales la animalele tinere sau batrane.

Ce masuri trebuie sa iau pentru a asigura sanatatea animalului meu?
Mai presus de toate trebuie sa va cunoasteti animalul de companie atat fizic cat si emotional. Invatati mai multe despre animalul dvs pentru a putea identifica mai usor problema. De asemenea invatati personalitatea animalului si comportamentul sau de zi cu zi petrecand mai mult timp cu el. Verificati mereu daca apar galme, escoriatii neobisnuite sau schimbari la nivelul pielii cum ar fi matreata brusca sau ingalbenirea. Desigur, prevenirea bolilor ar trebui sa fie obiectivul dvs principal. Oferiti animalului sansa sa ramana cat mai sanatos posibil, hraniti-l cu mancare de calitate, scoateti-l in afara casei pentru a face miscare, mergeti la un cabinet veterinar pentru examenele medicale anuale.

Cred ca animalul meu este bolnav, iar eu nu stiu ce sa fac!
Primul lucru in acest caz este sa nu va panicati. Animalele de companie sunt foarte receptive la starile umane, astfel incat daca va speriati si panicati acestea pot prelua starea dvs. Al doilea lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa evaluati situatia. In cazul in care animalul a ingerat o substanta chimica, sangereaza puternic, se sufoca, scoate zgomote de durere sau se culca nefiind capabil sa stea in picioare atunci este nevoie sa apelati de urgenta un medic veterinar. Majoritatea cabinetelor veterinare au si numere de urgenta pe care le puteti apela la orice ora aveti nevoie. Pastrati intotdeauna astfel de numere de urgenta la indemana. Daca nu este o urgenta stati cateva minute pana sa sunati la medic si faceti o lista cu simptomele animalului pentru a putea sa-i oferiti toate detaliile necesare.

Care sunt simptomele animalului dvs de companie? Cand au aparut acestea? A mancat sau a baut apa de cand simptomele au aparut? Daca animalului ii apar simptomele dupa orele normale de lucru ale cabinetelor veterinare, iar situatia nu pare a fi una de urgenta astfel incat sa mergeti la o clinica de urgenta, atunci incercati sa asigurati animalului bolnav un loc cat mai confortabil. Animalul dvs vrea sa se ascunda? Lasati-l sa o faca, dar incercati sa-i monitorizati starea in mod regulat, chiar si noaptea. Nu il fortati sa manance sau sa bea apa daca nu doreste si nu il trezi daca doarme. 

Speram ca prin acest articol am raspuns la cateva din intrebarile pe care le aveati despre sanatatea animalului dvs. Sa fiti mereu informat si pregatit pentru a interveni face parte din obligatiile dvs de proprietar de animale si va ajuta sa depistati mai usor unele boli caini, boli pisici sau pentru orice alte animale detineti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu