Sfaturi pentru a evita mancarea nesanatoasa la caini

Puterea sistemului imunitar, atat la oameni cat si la animale, este afectata de calitatea hranei. Comportamentul unui caine, bucuria, sanatatea, longevitatea si bunastarea generala sunt un rezultat direct al nutritiei oferite in dieta de zi cu zi. Fiecare caine are nevoi nutritionale speciale, care variaza de la animal la animal.

Exista multe simptome, usor vizibile, de deficiente nutritionale: alergii, pete, lipsa de energie, artrita. Echilibrul nutritional este cheia pentru un animal de companie sanatos. Astfel  oferindu-i cainelui mancare sanatoasa pentru el, il veti ajuta cu inflamatiile cauzate de artrita si cu alte probleme majore de sanatate.

Calitatea hranei sanatoase si a celei mai putin sanatoase

Alimentele mai putin sanatoase pentru animalele de companie se gasesc de cele mai multe ori in magazinele de aprovizionare pentru animale. Pretul redus de pe eticheta poate fi tentant pentru dumneavoastra si pare a fi o afacere foarte buna, un pret redus pentru un produs  promovat ca „premium”. Daca cititi insa eticheta cu atentie, veti observa de multe ori ca elementele continute in acel produs alimentar nu sunt deloc recomandate pentru animalul de companie.

De exemplu cainii, fiind carnivori, au nevoie de carne, de proteine, de carbohidrati, vitamine, grasimi, minerale si apa. In esenta, ei au nevoie de toate cele sase tipuri de nutrienti de baza. Producatorii de hrana pentru animale de companie au posibiltatea de a alege intre tipurile si cantitatile de proteine, minerale si vitamine, pe care le pun in produsele lor. Carnea de pui, miel sau vita contine cantitati mai mari de proteine, care sunt atat de necesare cainilor activi. Plantele sau semintele, cum ar fi porumbul, soia, graul sau orezul, au suficiente proteine pentru cainii mai putin activi, insa sunt proteine de calitate inferioara celor din carne. Cele mai multe produse alimentare pentru caini se fac din ingrediente comestibile si pentru om, cum ar fi orez, carne de pui, ficat, legume etc, ceea ce nu este deloc rau.

Cainii au nevoi nutritionale specifice, dar posesorii de animale de companie de cele mai multe ori nu isi dau seama ca toti cainii si alimentele cele mai bune pentru ei nu sunt la fel. Multe branduri comerciale de alimente pentru caini sunt lipsite de substante nutritive esentiale, insa contin alte substante comestibile pentru oameni si chiar alte specii de animale, dar care pot reprezenta un pericol pentru caini, din cauza metabolismului lor diferit. Unele pot provoca doar usoare dureri digestive, insa altele pot provoca boli grave sau chiar moartea.

Cu toate acestea, exista cateva alimente foarte des intalnite care pot face foarte mult rau cainilor. De exemplu, ciocolata este foarte toxica atat pentru caini cat si pentru pisici. Ciocolata preparata contine mai multe toxine decat ciocolata cu lapte, dar ambele sunt potential letale. Doua sau trei patratele de ciocolata pot fi fatale pentru un caine mai mic. Ceaiul si cafeaua sunt de asemenea toxice, deoarece contin aceleasi substante chimice. Semnele de avertizare ale intoxicatiilor alimentare la caini sunt nervozitatea, spasmele musculare, convulsiile si cresterea temperaturii corpului. In aceste cazuri tratamentul veterinar este recomandat cat mai curand posibil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu