Greseli uzuale la dresajul cainilor


Cainii sunt cei mai buni prieteni ai oamenilor, iar atunci cand luati in sfarsit hotararea de a intra in poseseia unuia, va doriti  ca acesta sa fie prietenos si jucaus, dar in primul rand sa fie ascultator. Dar de aici de multe ori pot incepe sa apara probleme, catelul pe care l-ati luat nefiind deloc acel animal de companie adorabil pe care il doreati. O solutie pentru cainele dumneavoastra ar putea fi dresajul acestuia. In prezent exista si in Romania destul de multe firme specializate in dresajul cainilor, cu personal special instruit in acest sens.

Daca totusi considerati ca sunt niste costuri pe care nu sunteti dispusi sa le suportati, aveti posibilitatea sa urmati cursuri speciale pentru a invata cum sa va dresati singuri catelul. In afara de acestea exista carti si reviste cu sfaturi utile pentru dresajul canin, precum si multe pagini web cu articole care va pot ajuta.

In cazul in care ati ales varianta de a face dresajul catelului dumneavoastra acasa si inca nu aveti rezultate vizibile chiar si dupa ce ati mers la un curs de formare si v-ati documentat in prealabil, puteti trage concluzii gresite cum ar fi faptul ca animalul dumneavoastra de companie nu poate fi dresat, ca este lenes, sau incapatanat. Sunt insa unele rase de caini care prin prisma naturii lor pur si simplu sunt foarte greu de antrenat. De asemenea trebuie sa luati in calcul daca folositi tehnicile potrivite pentru cainele dumneavoastra. Este o idee buna sa urmati aceste sfaturi pentru ca sesiunile de antrenament sa fie o experienta placuta atat pentru dumneavoastra cat si pentru caine.

Printre cele mai des intalnite greseli la dresarea cainilor sunt:
  • Cainele nu primeste suficiente recompense in timpul antrenamentului. Oferirea recompenselor este o parte obligatorie a antrenamentului. Acestea ofera cainelul un motiv bun pentru a urma instructiunile dumneavoastra in mod satisfacator. Cu toate acestea, multe persoane nu iau in considerare acest aspect, deoarece cred ca daca nu recompenseaza cainele vor parea mai duri pentru acesta si nu isi pierd autoritatea. Astfel de oameni sunt cei care cred ca este natural pentru un caine sa respecte instructiunile date.
  • Prea mult antrenament. Multe persoane cand isi dreseaza cainele pot fi destul de insistenti cu anumite aspecte, lucru care nu este deloc recomandat. Antrenand cainele prea des sau repetand aceleasi exercitii un timp indelungat, poate sa-l faca sa se simta obosit. 
  • Nu sunteti atenti la sentimentele cainelui. Nu toata lumea acorda o atentie adecvata sentimentelor cainelui, in timpul sesiunilor de antrenament. Acest lucru poate fi o problema majora, mai ales in timpul formarii. Aveti nevoie sa stiti cum se simte cainele, astfel incat efortul dumneavoastra si al lui sa nu fie irosit.
In cele din urma, ori de cate ori veti descoperi ca in timpul antrenamentelor cainele ezita in a face un exercitiu sau descoperiti ca acesta casca nejustificat sau ca refuza sa va mai priveasca, atunci cel mai bun lucru ar fi sa opriti antrenamentul si sa-l lasati sa se relaxeze.

Nu uitati ceva foarte important, cainele invata in continuu ceva. Responsabilitatea dumneavoastra este sa va asigurati ca el invata doar obiceiurile bune si sa il tineti departe de cele rele. Pentru a indeplini cu succes aceasta sarcina trebuie sa intelegeti ca un caine invata lucrurile in mod diferit fata de noi. Daca porniti de la inceput cu gandul ca invata la fel ca un om, atunci cu siguranta veti esua in incercarea de a-l dresa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu