Pot cainii sa aiba febra fanului? - I

Denumirea corecta pentru febra fanului este rinita alergica, atunci cand mucoasa nasului si a ochilor devine inflamata dupa expunerea la diferiti alergeti (de obicei polen). Aproximativ unul din cinci persoane sunt afectate in intreaga lume, acestia stranuta des si au ochii inflamati, in special in perioadele cu mult polen.

In timp ce alergiile sunt frecvente la caini, manifestarea specifica a simptomelor respiratorii superioare (adica “febra fanului”) este rara. Boala generalizata e pielii, cauzata de alergia la polen (cunoscuta sub denumirea de atopie) este mult mai frecventa. Cainii care sufera de alergii pot avea probleme cu respiratia si pot stranuta des, dar aceste semne sunt de obicei minore in comparatie cu mancarimea pielii.

Pentru acele cazuri rare in care alergia la polen provoaca stranut semnificativ la caini, tratamentele simple care ajuta oamenii, cum ar fi comprimatele antihistaminice, sunt putin probabil sa ajute cainii, insa picaturile antiinflamatorii topice si picaturile nazale furnizate de catre medicul veterinar sunt cele mai eficiente.

Daca cainele meu nu are febra fanului, de ce are ochii inflamati?


Exista multe motive care pot cauza inflamarea ochilor, iar semnele nu trebuie niciodata ignorate: acest lucru indica faptul ca ochii cainelui dvs sunt inconfortabili, iar controlul unui medic veterinar este necesar.

Cauzele frecvente include corpuri straine oculare (cum ar fi semintele de iarba), zgarieturi si ulcere pe suprafata globului ocular sau o boala comuna ascunsa, putin recunoscuta de catre proprietari. Aproape jumatate (46%) dintre cei care detin caini, nu stiu ca acestia pot suferi de ochi uscati sau de Keratoconjunctivita (KCS).

Ce este ochiul uscat si cum este diagnosticat?


Ochiul uscat este o afectiune in care lacrimile insuficiente sunt produse de glandele lacrimogene. De obicei, se datoreaza distrugerii autoimune a glandelor lacrimogene ale unui caine, prin sistemul imunitar al cainelui. Glandele lacrimogene sunt apoi incapabile sa produca o cantitate normala de lacrimi, cauzand uscarea suprafetei ochiului. Paradoxal, se poate ca un caine ce sufera de ochi uscati sa aiba lacrimi care ii curg pe fata. Aceasta este rezultatul al iritarii cauzate de uscare. Va aduceti aminte care este sentimentul cand scoateti capul pe fereastra masinii si mergeti cu viteza? Daca da, va veti aduce aminte de felul in care ochii dvs au inceput sa se simta in timp ce se uscau si cum va dadeau lacrimile atunci cand erati din nou in masina. Exact acelasi lucru se intampla si in cazul cainilor ce sufera de ochi uscati, cu exceptia ca aici dureaza saptamani sau chiar luni, nu doar cateva minute. Conditia duce la disconfort server si, daca este lasata netratata, poate progresa si poate ajunge la consecinte foarte grave, inclusiv cicatrici sau chiar orbire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu