Pot cainii sa aiba febra fanului? - II

Care este riscul ca un caine sa sufere de ochi uscati?


Unele rase sunt predispuse la ochi uscati, in care unul din cinci caini este afectat: exemplele include Mopsul, Cockerul Spaniol, Terrierii. Proprietarii acestor rase, in special, ar trebui sa fie constienti de semnele bolii, deoarece tratamentul timpuriu este cea mai buna abordare.

Care sunt semnele ochilor uscati?


  • lacrimile care curg de la un ochi sau de la ambii;
  • episoade repetate de conjunctivita sau ulcere;
  • semne de disconfort in ochi, cu roseata;
  • un aspect uscat al ochiului.


Cum sunt diagnosticati ochii uscati?


Veterinarul dvs poate efectua un test simplu in doar cateva minute pentru a detecta daca cainele dvs are ochii uscati. Testul presupune plasarea unei mici benzi de hartie (5 x 25 mm) in partea inferioara a ochiului si masurarea cantitatii de lacrimi produse intr-un minut. Nivelul “normal” este de circa 15 mm din flux; cazurile severe pot avea o productie lacrimala zero. Daca cainele dvs face parte din una dintre rasele predispuse, poate fi util sa cereti medicului veterinar sa va verifice in mod curent animalul de companie de aceasta boala.


Cum se trateaza ochii uscati?


Ochii uscati la caini pot fi tratati prin trei modalitati principale.

O picatura imunisupresoare poate fi aplicata zilnic: acesta opreste sistemul imunitar al organismului sa atace glandele lacrimogene, permitand reluarea productiei normale de lacrimi.

De asemenea, se pot aplica regulat lacrimi artificiale: acestea ofera lubrifiere artificiala pe suprafata ochiului, usurand disconfortul si inflamatia.

A treia varianta este o operatie chirurgicala, prin care sa se faca redirectionarea salivei din cavitatea orala a cainelui catre mucoasca ochiului. Un flux scazut de saliva asigura o lubrifiere suficienta, insa vine si cu un dezavantaj. Ori de cate ori cainele va vedea alimentele preferate si va saliva, ochii ii vor curge.


Pot fi ochii uscati complet vindecati?


De obicei, la caini aceasta boala necesita tratament pe tot parcursul vietii, iar daca este dat, majoritatea cainilor nu vor mai avea semne de boala. Daca tratamentul nu este administrat, sunt posibile consecinte grave, dar acestea sunt usor de evitat prin colaborarea stransa cu medicul veterinar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu